Opinie

Deelname Taiwan aan Interpol zal strijd tegen transnationale telecommunicatiefraude versterken

14-10-2022 14:30

Taiwan Police
Motoren van de Taiwanese politie in Taipei. Chanintorn.v / Shutterstock.com

OPINIE

De deelname van Taiwan aan Interpol zal voor het land veel betekenen op het gebied van politiewerk en -onderzoek. Uitsluiting van Taiwan uit Interpol beperkt niet alleen het vermogen van Taiwan om grensoverschrijdende misdaden op te lossen, maar ook van andere landen. Hsi-ho Li Commissaris van het Bureau voor strafrechtelijk onderzoek in de Republiek China (Taiwan), betoogt dat Taiwan helpen bij het verkrijgen van een zinvolle deelname aan Interpol een manier is waarop de internationale gemeenschap Taiwan kan steunen.

Het internet is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in de postpandemische wereld. Werken, studeren, winkelen en andere transacties online doen zijn gemeengoed geworden. Het lijdt weinig twijfel dat fraude een formidabele uitdaging vormt voor landen over de hele wereld. Tijdens hun onderzoek stuit de Taiwanese politie vaak op problemen die voortvloeien uit het feit dat servers, ontvangersaccounts en cryptocurrency-uitwisselingsplatforms die door daders worden gebruikt, in het buitenland zijn gevestigd. Dit verhindert dat agenten tijdig kunnen voorkomen dat geld wordt overgemaakt om de slachtoffers te hulp schieten en bemoeilijkt het opsporen van verdachten. Politiesamenwerking tussen Taiwan en andere landen zou het aantal fraudegevallen helpen verminderen en bijdragen aan de administratieve efficiƫntie van regeringen over de hele wereld.

Virtuele valuta zijn steeds populairder geworden op investeringsmarkten. Omdat de gemiddelde persoon niet volledig begrijpt hoe virtuele valuta werken, zijn deze investeringen een algemeen instrument van georganiseerde fraude geworden. De politie van Taiwan heeft onlangs ontdekt dat bij het witwassen van geld door criminele groepen die virtuele valuta gebruiken, meestal de opbrengst van investeringsfraude is betrokken. Criminele organisaties hebben hun tactiek verlegd van het kopen van geldezelbankrekeningen naar het gebruik van virtuele valutaportefeuilles, waardoor het risico van politiedetectie wanneer geld wordt opgenomen, wordt verkleind. De bendes openen valse rekeningen met virtuele valuta-uitwisselingen, waar de procedures voor identiteitsverificatie relatief soepel zijn. Het slachtoffer, de dader en de plaats van het misdrijf bevinden zich meestal in verschillende landen. Er is dus transnationale samenwerking nodig om de gangbare praktijk om illegale winsten te verbergen en om te zetten in legale activa, effectief aan te pakken.

Mensenhandel

Anticiperend op een toename van het aantal werkzoekenden als gevolg van onvrijwillige werkloosheid door de pandemie, hebben criminele organisaties callcenters opgezet in verschillende delen van de wereld en op grote schaal mensen geworven via online advertenties. Pas als ze voor deze criminelen aan het werk zijn gegaan, komen deze werkzoekenden erachter dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. Mensenhandel is een ernstig probleem dat door de wereldgemeenschap moet worden aangepakt. Fraudecircuits maken gebruik van het gemak van internet om via meerdere kanalen mensen van verschillende nationaliteiten te werven om in scamcallcenters over de hele wereld te werken. De Taiwanese politie heeft lange tijd kosten noch moeite gespaard om dit soort grensoverschrijdende misdaad aan te pakken. Internationale samenwerking is dringend nodig om de slachtoffers te redden en dergelijke misdaden te bestrijden.

De politie van Taiwan heeft verschillende gevallen van georganiseerde misdaad buiten Taiwan ontdekt die verband houden met grensoverschrijdende fraude en mensenhandel. Ze werkten in 2020 samen met Montenegro en in 2021 met Turkije en Vietnam om de georganiseerde misdaad met daders, slachtoffers en locaties in meerdere landen aan te pakken. Deze zaken onderstrepen niet alleen het belang van samenwerking tussen landen om misdaad te bestrijden, maar benadrukken ook de noodzaak van gezamenlijke inspanningen om de menselijke waardigheid en waarden te beschermen.

Internationale gemeenschap

Taiwan heeft veel respect voor de rechtsstaat en mensenrechten. De grondwet van de Republiek China (Taiwan) handhaaft het ideaal dat de nationale soevereiniteit bij het volk berust en voorziet expliciet in de bescherming van de rechten en vrijheden van het volk. Bij grensoverschrijdende criminaliteit zijn vaak meerdere landen en gebieden betrokken, wat opsporing kan belemmeren. In de postpandemische wereld zullen criminele tactieken zich blijven ontwikkelen en zullen nieuwe methoden ontstaan. Bij het onderzoeken van nieuwe vormen van criminele activiteiten is ervaring van onschatbare waarde. Taiwan is bereid zijn ervaring met het oplossen van misdrijven te delen. Graag wil Taiwan inlichtingen uitwisselen met partners en andere landen helpen bij het afwenden van dreigingen uit het buitenland en het bestrijden van de georganiseerde misdaad binnen hun grenzen.

Om moderne misdaad te bestrijden, hebben wetshandhavers een goed inzicht nodig van de laatste criminele ontwikkelingen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst en klaar zijn om besluitvaardig te reageren. Vooruitkijkend, zal de Taiwanese politie blijven samenwerken met partners over de hele wereld. Geen enkele locatie mag over het hoofd worden gezien bij het bestrijden van de pandemie of het aanpakken van misdaad. De internationale gemeenschap kan op Taiwan rekenen.

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.