Buitenland

Jeremy Hunt nieuwe Britse Chancellor, na plotseling aftreden Kwarteng

14-10-2022 15:38

photocosmos1/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Britse Chancellor of the Exchequer, Kwasi Kwarteng, is vandaag opgestapt uit het kersverse kabinet van premier Liz Truss, na een wekenlang debacle omtrent geplande belastingverlagingen. Truss en Kwarteng, die goed bevriend zijn, presenteerden drie weken geleden een mini-begroting , met nieuwe belastingverlagingen die passen bij de vrije-marktideologie die de twee voorstaan. Truss stelde dat haar maatregelen economische groei zouden stimuleren. De begroting zorgde echter voor veel onrust in het land en op de financiële markten, en kwam het kabinet op zware kritiek te staan vanuit de oppositie.

Nu lijkt het erop dat Truss besloten heeft om Kwarteng te laten gaan, in een poging om haar kabinet en eigen positie als partijleider te redden. Kwarteng was van 6 september tot 14 oktober Chancellor, net iets meer dan een maand. Truss bedankt Kwarteng voor ”zijn vriendschap en steun” en zegt in een brief dat het zijn keuze was om af te treden. Hij zou volgens haar het landsbelang voorop hebben gezet in zijn beslissing.

Er is inmiddels een nieuwe man benoemd op de post, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Hij zal met het kabinet moeten werken aan het herstel van het vertrouwen in de Conservatieve partij en de regering. De Conservatieven presenteren zich graag als de fiscaal conservatieve en verstandige partij, vergeleken met Labour.

Premier Truss heeft inmiddels in een persconferentie gezegd dat ze begrijpt dat mensen in het land stabiliteit willen. Ze erkent dat delen van haar mini-begroting te snel en hard gingen, en besluit dat de verhoging van de belasting op bedrijven, aangenomen door de vorige regering, blijft staan.

Truss belooft wel dat overheidsuitgaven minder snel zullen groeien dan eerder gepland, en dat het haar inzet is om voor een efficiëntere overheid te zorgen. Jeremy Hunt zal eind deze maand met een nieuw fiscaal plan komen. Volgens de premier blijft de missie van de regering staan, en is het haar doel om de slechte economische situatie te verbeten.