Binnenland

Kabinet komt met hulpplan voor energie-intensief midden- en kleinbedrijf

14-10-2022 10:07

nkaudiovisual/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het kabinet komt vandaag na de ministerraad met een steunpakket voor het midden- en kleinbedrijf, om zo te helpen met de hoge energiekosten. Dat hebben bronnen bevestigd aan de Telegraaf en de NOS. Het plan is wel specifiek bedoeld voor bedrijven voor wie energiekosten een relatief groot deel van de uitgaven zijn.

Om in aanmerking te komen moeten bedrijven minstens 12,5 procent van hun omzet betalen aan de energiekosten. Het gaat bijvoorbeeld om bakkers, sauna’s en slagers. Ook is er een minimumgrens aan het verbruik. Ondernemers moeten minimaal 5.000 kubieke meter gas verbruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit, om van de plannen te profiteren.

Daarnaast mag een bedrijf niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben om in aanmerking te komen. Waarschijnlijk komt er ook een maximum aan de steun per bedrijf, van ongeveer 160.000 euro. Dit is echter onder voorbehoud, en de definitieve plannen kunnen er iets ander uitzien bij de presentatie.

Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, krijgen de helft van de stijging van hun energiekosten vergoed van de overheid. Hiervoor wordt waarschijnlijk tussen de 2,5 en 3 miljard euro uitgetrokken door het kabinet. Dat zou een voorlopig bedrag zijn, maar de maatregel zal mogelijk wel langer dan een jaar nodig blijven. Zo moet voorkomen worden dat bedrijven de gehele energiekostenstijging doorberekenen naar de klant.

De Telegraaf schrijft vrijdag ook dat de Rabobank verwacht dat de gasprijzen de komende jaren hoog zullen blijven. De hoge prijzen betekenen dat bedrijven er aan zullen moeten wennen, en dat het kabinet de komende paar jaar niet altijd bij kan blijven springen. Ook zal volgens de bank de industrie onder druk blijven staan, en zullen bedrijven waarschijnlijk na gaan denken over het verplaatsen van energie-intensieve productie naar landen met goedkopere stroom.