Buitenland

Loekasjenko waarschuwt Westen: ‘Duw Rusland niet in een hoek, ze hebben niet voor niets kernwapens’

14-10-2022 13:40

Nuclear explosion
Shutterstock.

14 oktober (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft Oekraïne en het Westen vrijdag gewaarschuwd om zijn bondgenoot Rusland niet in een hoek te duwen en zei dat Moskou niet voor niets over kernwapens beschikt.

In fragmenten van een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC, vrijgegeven door het Wit-Russische staatspersbureau, zei Loekasjenko: “Het belangrijkste is dat je je gesprekspartner en zelfs je tegenstander niet in een hoek drijft. Dus je moet die lijnen niet overschrijden – die rode lijnen, zoals de Russen zeggen. Die mag je niet overschrijden.”

In het Westen groeit de bezorgdheid dat de Russische president Vladimir Poetin zijn toevlucht zal nemen tot kernwapens sinds een reeks nederlagen voor zijn troepen in Oekraïne de oorlog in het voordeel van Kiev heeft doen kantelen.

“Wat kernwapens betreft, elk wapen is een wapen dat ergens voor wordt gemaakt”, zo werd Loekasjenko geciteerd.

“Rusland heeft duidelijk zijn standpunt uiteengezet: God verhoede dat er een aanval komt op het grondgebied van de Russische Federatie; in dat geval kan Rusland indien nodig alle soorten wapens gebruiken.”

Loekasjenko heeft geen inspraak in de militaire beslissingen van Poetin, maar zijn opmerkingen onderstrepen de verhoogde spanning tussen Oost en West nu de oorlog het einde van zijn achtste maand nadert.

‘Territoriale integriteit’

Poetin riep vorige maand eenzijdig vier Oekraïense regio’s uit tot deel van Rusland, een stap die door een overweldigende meerderheid werd veroordeeld.

Hij heeft gezegd dat hij de “territoriale integriteit” van Rusland met alle middelen zal verdedigen, indien nodig met inbegrip van kernwapens.

Loekasjenko zei afzonderlijk dat hij Wit-Rusland vanwege de spanningen aan zijn grenzen in een zogeheten verhoogde staat van terrorisme-alarm had geplaatst. Hij koppelde die maatregel aan zijn aankondiging van maandag dat hij de Wit-Russische troepen had opgedragen samen met de Russische troepen op te treden bij de zuidgrens van Wit-Rusland met Oekraïne.

Als bondgenoot van Moskou en ingeklemd tussen Rusland, Oekraïne en drie NAVO-landen stond Wit-Rusland toe dat Rusland zijn grondgebied gebruikte als een van de lanceerplatforms voor zijn invasie van 24 februari in Oekraïne.

De meest recente troepenbewegingen hebben in Kiev en het Westen de vrees doen ontstaan dat Loekasjenko op het punt staat zijn leger in te zetten om de haperende oorlogsinspanningen van Rusland te ondersteunen.

Volgens politieke analisten is dat voor hem een onaantrekkelijke optie, maar kan hij misschien niet weigeren als de Russische president Vladimir Poetin daarom vraagt.

Wit-Rusland is politiek en economisch afhankelijk van Rusland en de steun van Poetin heeft Loekasjenko geholpen om de massale pro-democratische protesten in 2020 te overleven. Loekasjenko verpletterde de demonstraties en alle vooraanstaande oppositieleden werden gevangen gezet of moesten naar het buitenland vluchten.