Buitenland

NAVO begint maandag met jaarlijkse nucleaire oefening ‘Steadfast Noon’

14-10-2022 14:41

B52 Stratofortress
B52 Stratofortress. Shutterstock.

BRUSSEL, 14 oktober (Reuters) – De NAVO zei vrijdag dat zij maandag haar jaarlijkse nucleaire oefening ‘Steadfast Noon‘ zal starten, waarbij tot 60 vliegtuigen zullen deelnemen aan trainingsvluchten boven België, de Noordzee en Groot-Brittannië om het gebruik van Amerikaanse kernbommen die in Europa zijn gestationeerd te oefenen.

De nucleaire oefeningen – waarbij geen echte bommen worden gebruikt – vinden plaats tegen de achtergrond van verhoogde spanningen nadat Rusland herhaaldelijk heeft gedreigd met nucleaire aanvallen in Oekraïne na grote militaire tegenslagen op het slagveld daar.

‘Steadfast Noon’ valt waarschijnlijk samen met Moskou’s eigen jaarlijkse nucleaire oefeningen, de zogenaamde ‘Grom‘, die normaal eind oktober plaatsvinden en waarbij Rusland zijn nucleaire bommenwerpers, onderzeeërs en raketten test.

De NAVO zei dat de westerse oefeningen niet zijn ingegeven door de recente spanningen met Rusland.

“De oefening, die loopt tot 30 oktober, is een routinematige, terugkerende trainingsactiviteit en houdt geen verband met actuele gebeurtenissen in de wereld”, verklaart het bondgenootschap op zijn webpagina en voegt eraan toe dat er geen gebruiksklare wapens zullen worden gebruikt.

“Deze oefening helpt ervoor te zorgen dat de nucleaire afschrikking van de alliantie veilig en doeltreffend blijft,” zei NAVO-woordvoerder Oana Lungescu.

België is gastheer voor de oefeningen waaraan 14 landen en tot 60 vliegtuigen deelnemen, waaronder de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen op de markt en Amerikaanse B-52 langeafstandsbommenwerpers die vanaf de luchtmachtbasis Minot in North Dakota komen aanvliegen, aldus de verklaring.

Dinsdag maakte NAVO-chef Jens Stoltenberg duidelijk dat het bondgenootschap ondanks de gespannen internationale situatie door zou gaan met zijn oefeningen.

Het afgelasten van de oefeningen vanwege de oorlog in Oekraïne zou een “heel verkeerd signaal” zijn, zei hij tegen verslaggevers, met het argument dat de militaire kracht van de NAVO de beste manier is om een verdere escalatie van de spanningen te voorkomen.