Buitenland

Trump gedagvaard door commissie Capitoolbestorming

14-10-2022 08:17

Evan El-Amin/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, wil dat voormalig president Donald Trump op komt dagen om vragen te beantwoorden. De commissieleden stemden donderdag unaniem in met het dagvaarden van Trump.

De voorzitter van de commissie, de Democraat Bennie Thompson uit Mississippi, zegt dat Trump verantwoording af moet leggen tegenover het Amerikaanse volk. Hij is dit volgens Thompson ook verschuldigd aan de politieofficieren ”die hun lijf en leven op het spel hebben gezet ter verdediging van de democratie.”

Volgens de commissie moedigde Trump de bestorming door zijn aanhangers aan, in een poging om zo de benoeming van Joe Biden tot president te voorkomen. Op de dag van de bestorming was het Congres met die benoeming bezig. De Congresleden moesten tijdens de bestorming schuilen, en uiteindelijk wegvluchten toen de demonstranten het Capitool binnendrongen. Trump bekeek de beelden hiervan, net als de rest van de wereld, live op tv. Hij legde adviezen en smeekbedes uit eigen kring, om zijn eigen aanhangers tegen te houden, naast zich neer.

Ook had volgens de onderzoekscommissie het beveiligingsteam rond Trump informatie gekregen van de FBI, waaruit bleek dat sommige demonstranten gewapend en met slechte bedoelingen naar het Capitool zouden komen. De president had de onrust dus aan moeten zien komen, maar ook met deze informatie werd door Trump niet ingegrepen om de bestorming te voorkomen.

Het is echter nog maar de vraag of Trump mee zal werken aan het verhoor, en of de dagvaarding niet zal leiden tot een juridische strijd, die misschien langer zal duren dan de commissie zelf. Als de Republikeinen volgende maand het Huis van Afgevaardigden terugveroveren op de huidige Democratische meerderheid, dan zouden ze een einde kunnen maken aan het onderzoek.