Binnenland

Vier partijen willen terug naar het stembiljet voor interne verkiezingen

14-10-2022 12:04

MyImages - Micha/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Vier politieke partijen gaan afscheid nemen van het digitaal stemmen bij interne verkiezingen. Volgens BNR zeggen DENK, CDA, PvdD en SP dat ze in het vervolg weer met fysieke stembiljetten gaan werken, nadat corona het gebruik van digitale middelen een tijdlang nodig maakte.

Lekke stemsites

Volgens partijwoordvoerders, die antwoord gaven op een rondvraag van BNR, heeft digitale sabotage geen rol gespeeld bij de keuze. Onlangs nog bleek dat er aardig wat fouten zaten in een stemsite die door een gespecialiseerd bedrijf voor de VVD was gebouwd. Met wat moeite was hierdoor in theorie te achterhalen waar leden op gestemd hadden bij bestuursverkiezingen, en mensen konden bij gegevens over verkiezingen waar men niet aan deelnam.

Tijdens coronatijd waren er problemen bij verkiezingen van het CDA en de Partij voor de Dieren. De verkiezing van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA in 2020 verliep verre van vlekkeloos. Er ontstonden zelfs vragen over hoe eerlijk zijn overwinning op Pieter Omtzigt was verlopen, en er bleek een beveiligingslek in de software van de verkiezing te zitten.

Terug naar hoe het vroeger was

Bij het CDA gaat men bij komende interne verkiezingen per keer kijken hoe de stemming moet worden gehouden, al ziet de woordvoerder digitaal stemmen ”niet snel terugkomen.” Het volgende CDA-congres is al in november, en hierbij worden stembiljetten gebruikt.

Bij de SP waren geen problemen bij eerdere verkiezingen, en gaat men terug naar wat men gewend was. Fysiek stemmen betekent daar weer gewoon met de hand of schriftelijk je stem uitbrengen. DENK had in juni al een ALV waar via het stembiljet bestuursleden werden gekozen. De overige partijen gaan het digitaal stemmen (deels) voortzetten.