Buitenland

Nepnieuws, desinfo en wél bewezen feiten van afgelopen week: kantoor Zelensky, cannabis Pelosi

15-10-2022 11:09

Kiev
A man passes past a rocket crater at playground in city park in center Kyiv, Ukraine, Tuesday, Oct. 11, 2022. On Friday, Oct. 14, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly claiming Ukrainian media is reporting that President Volodymyr Zelenskyy’s office was destroyed by a missile strike. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

AP – Een roundup van enkele van de populairste maar volledig onware verhalen van de week. Geen van deze zijn legitiem, ook al werden ze op grote schaal gedeeld op sociale media. De Associated Press heeft ze gecontroleerd.

Lees ook: dossier Nepnieuws

Hier zijn de feiten:

Russische aanvallen in Kiev hebben Zelensky’s kantoor niet vernietigd

Nepnieuws: Oekraïense media melden dat het kantoor van president Volodymyr Zelenskyy is vernietigd door een raketaanval.

De feiten: Het gebouw werd niet vernietigd en de bewering werd niet gemeld door de belangrijkste Oekraïense nieuwszenders.

Twitteraccounts die Rusland steunen deelden de ongegronde bewering dat het kantoor van Zelenskyy een van de gebouwen was die maandag in de Oekraïense hoofdstad werden getroffen door een barrage van raketaanvallen.

ZELENSKY’S OFFICE WAS DESTROYED BY A MISSILE STRIKE: UKRAINIAN MEDIA,” schreef een Russische account, die meer dan 2000 shares en 6500 likes kreeg. De gebruiker reposte een video van een apart account genaamd UkraineNews, dat updates geeft over de oorlog. UkraineNews wordt weliswaar aangeduid als “Oekraïense media”, maar maakt vaak posts ter ondersteuning van Rusland.

Het account deelde maandag een video van rook die opstijgt boven de skyline en suggereerde in het bijschrift dat het kantoor van Zelesnkyy mogelijk het doelwit was, terwijl het bericht “onbevestigd” was.

Maar uit verslaggeving van AP en andere beelden van de locatie blijkt dat het overheidsgebouw waar Zelenskyy werkt niet is verwoest. AP-journalisten ter plaatse in Kiev bevestigden dat het gebouw niet is geraakt.

Op satellietbeelden, gemaakt door Planet Labs Inc. en verkregen door de AP, is maandag een luchtfoto van het gebouw te zien, waarop het gebouw nog overeind staat.

Verklaringen van het Bureau van de President van Oekraïne van maandag en dinsdag maakten geen melding van aanvallen op het gebouw, maar vermeldden dat de “civiele infrastructuur” het doelwit was.

Zelenskyy heeft maandag ook een video-opname gemaakt buiten het gebouw van de presidentiële administratie. Op de video is een groot deel van de buitenkant en de binnenplaats van het gebouw te zien, en er is geen schade te zien.

In Kiev troffen explosies het district Shevchenko, dat de historische oude stad en regeringskantoren omvat, zeiden zowel burgemeester Vitali Klitschko als Zelenskyy. Hoewel enkele van de inslagen plaatsvonden in de buurt van de regeringswijk, waar zich het parlement en andere belangrijke monumenten bevinden, gaf geen van beide functionarissen aan dat die regeringsgebouwen waren getroffen.

AP-beelden van de schade tonen een krater in de grond en puin verspreid over een speelplaats in het Taras Shevchenko Park, nabij het stadscentrum.

Buiten Kiev zorgden de aanvallen in 12 andere regio’s maandag voor stroomuitval en vielen er minstens 19 doden.

Rusland lanceerde de wijdverspreide aanvallen als vergelding voor een explosie vorig weekend die een brug beschadigde die het land met het Krimschiereiland verbond.

Hoax-tweet verspreidt valse bewering van Pelosi die cannabis aandelen koopt

Nepnieuws: Reuters meldde dat de Amerikaanse House Speaker Nancy Pelosi onlangs 10 miljoen aandelen kocht in een cannabisbedrijf.

De feiten: Reuters heeft nooit een dergelijk rapport gepubliceerd, en financiële openbaarmakingen tonen geen verslag van Pelosi die een dergelijke aandelenaankoop heeft gedaan.

Nadat president Joe Biden op 6 oktober aankondigde dat hij gratie verleent aan duizenden Amerikanen die zijn veroordeeld voor “eenvoudig bezit” van marihuana volgens de federale wet, deelden gebruikers van sociale media een nep-tweet waarin werd gesuggereerd dat Pelosi zou profiteren van deze actie.

De berichten bevatten screenshots van de tweet, die zo was gemaakt dat het leek alsof hij afkomstig was van een populair Twitter-account, Breaking911. De tweet was echter geplaatst door een account met een andere gebruikersnaam.

BREAKING: NANCY PELOSI heeft 4 dagen geleden 10.000.000 aandelen van $WEED gekocht:REUTERS“, luidde de tweet in het screenshot. Een tweede tweet vermeldde dat de aandelen van Canopy Growth Corporation, verhandeld onder WEED op de beurs van Toronto, op 6 oktober waren gestegen.

Maar Reuters heeft deze bewering nooit gepubliceerd, en er is geen bewijs dat Pelosi onlangs aandelen heeft gekocht van Canopy Growth Corporation, noch van het Roundhill Cannabis exchange-traded fund, dat verhandelt onder WEED op de New York Stock Exchange.

Heather Carpenter, een woordvoerder van Reuters, bevestigt in een e-mail aan de AP dat het persbureau de bewering niet heeft gepubliceerd. “Dit is geen verhaal van Reuters,” schrijft Carpenter.

Online records van Pelosi’s financiële openbaarmakingen tonen dat dergelijke aankoop door het congreslid of haar familie niet is ingediend bij de klerk van het Huis van Afgevaardigden, hoewel wetgevers 45 dagen hebben om transacties te melden onder een wet uit 2012 genaamd de Stock Act.

Een woordvoerder van Pelosi’s kantoor zegt dat de bewering in de tweet niet waar was. “Een dergelijke transactie is niet gedaan,” schrijft Drew Hammill, Pelosi’s adjunct-stafchef, in een e-mail.

Pelosi heeft gezegd dat ze zelf niet in aandelen handelt. Haar man, Paul Pelosi, is echter een investeringsbankier die voor tientallen miljoenen dollars aan aandelen en opties heeft verhandeld.

Critici hebben betoogd dat leden van het Congres en hun gezinnen helemaal niet zouden mogen handelen in individuele aandelen, omdat zij de kans krijgen te profiteren van voorkennis die zij in hun officiële functie hebben opgedaan.

Berichten geven een verkeerd beeld van de politieke donaties van Home Depot

Nepnieuws: Home Depot heeft onlangs 1,75 miljoen dollar gedoneerd aan de campagne van Hershel Walker voor de Amerikaanse Senaat.

De feiten: Bernard “Bernie” Marcus, een medeoprichter van Home Depot die het bedrijf in 2002 verliet, heeft in totaal 1,75 miljoen dollar gedoneerd aan een politiek actiecomité dat Walker steunt, niet aan The Home Depot.

Gebruikers van sociale media verwarden deze week donaties van de voormalige Home Depot executive met de politieke-uitgavengeschiedenis van het bedrijf zelf, te midden van de cruciale race voor een USA Senaat-zetel in Georgia.

Walker, een politieke nieuwkomer en voormalig voetbalster van de universiteit van Georgia, probeert de zetel van zijn Democratische tegenstander, de zittende senator Raphael Warnock, te keren, omdat de Republikeinen proberen de controle over de Senaat over te nemen tijdens de komende tussentijdse verkiezingen.

In een reactie op de race op maandag riep een Twitter-gebruiker mensen op Home Depot te boycotten. “Home Depot heeft zojuist Hershel Walker gesteund met 1,75 miljoen dollar. Winkel alstublieft bij Lowe’s,” schreef de gebruiker.

De claim dook op 7 oktober op toen een andere gebruiker tweette: “Wilt u samen met mij Home Depot boycotten omdat het 1,75 miljoen dollar aan de campagne van Herschel Walker heeft gedoneerd?”.

Dat bericht leidde tot een ontkenning van het bedrijf. “Het bedrijf heeft niet bijgedragen aan deze campagne,” reageerde het account van Home Depot. “De bijdrage was van onze medeoprichter Bernie Marcus, die The Home Depot meer dan 20 jaar geleden verliet.”

Gegevens van de Federal Election Commission (FEC) bevestigen dat noch The Home Depot, noch haar Political Action Committee (PAC), The Home Depot PAC, rechtstreeks hebben gedoneerd aan Walker’s campagne of aanverwante PAC‘s die zijn opgezet om uitsluitend zijn campagne te ondersteunen.

Uit de FEC-gegevens blijkt dat Marcus, wiens werkgever wordt vermeld als The Marcus Foundation, twee donaties van in totaal 1,75 miljoen dollar heeft gedaan aan een PAC dat is opgezet om Walker te steunen. Een donatie van 1 miljoen dollar werd door Marcus gedaan aan 34N22 PAC op 21 maart 2022, en een andere donatie van 750.000 dollar werd gedaan aan hetzelfde PAC op 8 november 2021, volgens de database.

Marcus richtte Home Depot mede op in 1978 en was voorzitter van de raad van bestuur tot zijn pensionering in 2002.

“Zijn standpunten vertegenwoordigen het bedrijf niet,” schreef woordvoerster Sara Gorman in een verklaring, eraan toevoegend dat “het Home Depot PAC niet heeft gedoneerd aan de campagnes van Walker of Warnock.”

FEC-gegevens voor de 2021-2022 verkiezingscyclus toont dat de PAC heeft gedoneerd aan een aantal campagnes en PAC‘s aan beide zijden van het politieke spectrum. Een zoekopdracht van dergelijke records toont dat The Home Depot PAC een gecombineerde 90.000 dollar doneerde aan het National Republican Senatorial Committee (NRSC) van 2021-2022.

De NRSC werkt aan de verkiezing van Republikeinen in de Senaat. Het heeft fondsen gebruikt voor de lancering van advertenties in Georgia tegen Walker’s tegenstander, Warnock. Het doneerde ook 30.000 dollar aan het Democratic Senatorial Campaign Committee, volgens de FEC-database.

Stacey Abrams heeft niet gelobbyd tegen grote evenementen in Atlanta

Nepnieuws: Stacey Abrams lobbyde voor het verplaatsen van Major League Baseball’s 2021 All-Star Game en Atlanta’s 2022 Music Midtown-festival uit Georgia.

De feiten: Abrams, de Democratische kandidaat in de gouverneursrace van Georgia, heeft er niet voor gepleit om beide evenementen uit de staat te verplaatsen.

Nu de gouverneursrace in Georgia in de laatste maand van zijn bestaan ovverhit raakt, zijn valse beweringen opnieuw opgedoken op sociale media, en wordt gesuggereerd dat Abrams voor de verplaatsingen heeft gepleit als reactie op stem- en wapenwetgeving die door Republikeinen wordt gesteund.

Never forget. Stacey Abrams lobbyde om de Allstars wedstrijd en Music Midtown te verplaatsen. Ze kostte Georgia 150 miljoen plus. Niet Kemp,” aldus meerdere berichten op Facebook.

Abrams, die het opneemt tegen de zittende Republikein Brian Kemp, heeft zich verzet tegen de betreffende wetgeving.

Echter, een herziening van Abrams ‘openbare opmerkingen blijkt dat ze niet lobbyen voor het verplaatsen van een van deze evenementen uit Georgia, en dat ze zich in feite uitsprak tegen beide bewegingen.

De Major League Baseball (MLB) trok in april vorig jaar haar All-Star Game van 2021 terug uit Atlanta, omdat de bond bezwaar had tegen wijzigingen in de kieswetgeving van Georgia, die nieuwe beperkingen inhield op het stemmen per post en meer controle van de wetgevende macht over de verkiezingsadministratie, meldt de APaangifte.

Voorafgaand aan de beslissing van de MLB drong Abrams in een video op Twitter aan tegen boycots van Georgia. “Aan onze vrienden in het hele land, boycot ons alsjeblieft niet,” zei ze.

In een verklaring geplaatst op haar Twitter-account op dezelfde dag dat de MLB zijn aankondiging deed over de All-Star Game, schreef Abrams: “Zoals veel Georgiërs, ben ik teleurgesteld dat de MLB de All-Star Game verplaatst,” toevoegend: “Zoals ik heb verklaard, respecteer ik boycots, hoewel ik niet wil dat Georgia gezinnen gekwetst worden door verloren evenementen en banen.”

In een opvolgend AP-interview werd gevraagd of zij bedrijfsboycots zoals de verhuizing van de All-Star Game steunt, waarop Abrams antwoordde:

“Ik geloof niet dat een boycot op dit moment gunstig is voor de slachtoffers van deze rekeningen.”

In augustus 2022 kondigde Music Midtown aan dat “wegens omstandigheden die buiten onze controle liggen, Music Midtown dit jaar niet meer zal plaatsvinden.” Een reden voor de annulering werd niet gegeven.

Maar de AP wist te melden dat sommigen geloofden dat de beslissing het gevolg was van een uitspraak van het Georgia Supreme Court uit 2019, die de mogelijkheid van particuliere bedrijven om wapens te verbieden op openbaar terrein beperkt. Deze beslissing kwam voort uit een staatswet van 2014 die de locaties uitbreidde waar geweren waren toegestaan. De locatie van het geannuleerde festival was Piedmont Park, een publiek-private samenwerking.

“In barre economische tijden voor zoveel Georgiërs zal deze annulering de economie van Georgia een bewezen 50 miljoen dollar kosten,” betreurde Abrams het in een verklaring op haar campagnewebsite. “Dit betekent dat kleine bedrijven en werknemers die afhankelijk zijn van evenementen als Music Midtown en hun enorme economische impact, nu inkomens hebben verloren die helpen om eten op tafel en een dak boven hun hoofd te krijgen.”

Alex Floyd, een woordvoerder van Abrams’ campagne, bevestigt aan de AP dat zij niet heeft gelobbyd voor de uitkomst van beide evenementen. “Stacey Abrams heeft nooit de All-Star Game boycot of de annulering van Music Midtown gesteund, en heeft in feite haar carrière besteed aan het proberen om meer zaken en kansen naar Georgia te brengen,” schrijft Floyd in een e-mail.