Politiek Buitenland

President Joe Biden: ‘We hebben Big Pharma eindelijk verslagen’

15-10-2022 10:26

USA President Joe Biden
President Joe Biden speaks at a United Steel Workers of America Labor Day event in West Mifflin, Pa., just outside Pittsburgh, Monday Sept. 5, 2022. (AP Photo/Rebecca Droke)

IRVINE, Californië, 14 oktober (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag tijdens een bezoek aan een Californische universiteit kritiek geuit op Republikeinen en geneesmiddelenbedrijven, terwijl hij campagne voerde voor zijn collega-Democraten tijdens de tussentijdse verkiezingen in november.

Biden’s reis omvat stops in Californië op vrijdag en Oregon op zaterdag als de president zijn partij, de Democraten, probeert te positioneren als een kampioen van de consumenten en lagere kosten van de gezondheidszorg in een tijd dat de inflatie behoort tot de top zorgen van de kiezers. De tussentijdse verkiezingen (midterms) zijn op 8 november.

“We hebben het opgenomen tegen Big Pharma en we hebben ze eindelijk verslagen,” zei Biden, verwijzend naar de onlangs aangenomen Inflation Reduction Act, die Medicare toestaat te onderhandelen over lagere geneesmiddelenprijzen, de kosten voor recepten voor senioren beperkt en de voorschriften voor insuline verlaagt tot 35 dollar voor Medicare-begunstigden.

Biden beloofde de insulineprijs voor alle Amerikanen op 35 dollar vast te stellen als de Democraten het Huis en de Senaat behouden. Volgens de meeste prognoses hebben de Democraten een licht voordeel in de Senaat en de Republikeinen een groter voordeel in het Huis.

Hij beweerde dat de Republikeinen de maximumprijzen voor geneesmiddelen op recept zullen intrekken en Medicare de mogelijkheid zullen ontnemen om te onderhandelen over geneesmiddelenprijzen als zij het voor het zeggen krijgen.

Iran

De autocolonne van Biden werd in Irvine begroet door meer dan 1000 luidruchtige demonstranten die opriepen tot democratie in Iran, waar al enkele weken antiregeringsdemonstraties woeden.

De president verwees in zijn opmerkingen naar de protesten en zei dat de Verenigde Staten achter het Iraanse volk staan.

“Hij was geroerd door de protesten die hij zag van Iraanse Amerikanen die daar waren”, zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre later. “Het trof hem en hij wilde daar op de top commentaar op geven.”

De president werd geïntroduceerd door de Democratische afgevaardigde Katie Porter, die leidinggevenden van banken en farmaceutische bedrijven ondervraagd heeft over hun winsten in veel bekeken hoorzittingen in het Congres.

“Hier is de kille waarheid. De hebzucht van bedrijven verslechtert de gezondheidsresultaten, berooft de belastingbetalers en bedreigt onze kapitalistische economie”, zei Porter en beschuldigde de farmaceutische industrie ervan de concurrentie en prijstransparantie te verpletteren.

Medicare

Biden ondertekende vrijdag een bevel dat vereist dat het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) binnen 90 dagen uiteenzet hoe het nieuwe zorg- en betalingsmodellen zal gebruiken om de kosten van geneesmiddelen te drukken.

Uit gegevens van donderdag bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen in de 12 maanden tot september met 8,2% zijn gestegen, na een piek van meer dan 9% in de zomer en de snelste groei sinds 1981. De kosten van de gezondheidszorg waren daar in de laatste maand mede debet aan, samen met die van voedsel en huur.

De HHS kreeg de bevoegdheid om nieuwe benaderingen voor het verlagen van de kosten en het verbreden van de zorg te bevorderen via een Innovatiecentrum, opgericht door een wet uit 2010 inzake de hervorming van de gezondheidszorg, bekend als Obamacare, en ondergebracht bij de Centra voor Medicare en Medicaid Services.

Ongeveer 65 miljoen Amerikanen zijn ingeschreven in Medicare-programma’s, die herhaaldelijk onder vuur zijn komen te liggen vanwege de kosten voor de belastingbetaler.