Politiek

‘Twintig jaar na dato weet Melkert nog altijd niet wat hij of de PvdA fout hebben gedaan’

15-10-2022 16:53

Ad Melkert
Ad Melkert. Screenshot NPO.

Oud-PvdA-leider Ad Melkert heeft voor het eerst in 20 jaar na de moord op Pim Fortuyn een interview gegeven. Dat interview werd afgenomen door Coen Verbraak voor het Geschiedenis Festival van het Historisch Nieuwsblad, zaterdag in Haarlem.

Omdat wat destijds is gebeurd Melkert “nog altijd zeer hoog zit· waren er geen camera’s welkom bij het interview, maar de NOS doet er wel verslag van op NOS.nl.

Hieronder een samenvatting, al is het volledige artikel een absoluut bindende leestip:

“Fortuyn won, want ‘ik ging voor de inhoud, en hij voor het effectbejag’.

“Ook in 2002 was het volgens Melkert inhoud tegen effectbejag. ‘Fortuyn was eloquent, zeker, en had behoorlijke kennis van zaken, maar dat zette hij in voor effectbejag, niet om iets voor elkaar te krijgen. Hij was de voorloper van Trump. Ze bespelen de onderbuik.’

“Meer in het algemeen vindt hij dat Fortuyn groot werd gemaakt door de ‘buitensporige media-aandacht’.

“‘We hadden net foe yong hai besteld toen we hoorden dat Fortuyn was neergeschoten. Er ging een rilling door me heen. Ik voelde me ijskoud worden’.

“Twintig jaar na dato weet Melkert nog altijd niet wat hij of de PvdA fout hebben gedaan. Hooguit kan hij bedenken dat hij te serieus en te gespannen was. De moord op Fortuyn is voor hem een blijvend trauma.”