Buitenland

Doorstart of einde verhaal voor Liz Truss?

17-10-2022 15:47

Shag 7799/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De positie van de Britse premier Liz Truss lijkt penibel. Het kabinet heeft aangekondigd dat de financiële plannen, die de afgelopen weken voor onrust zorgden in het land en op de markten, bijna helemaal van tafel gaan. Jeremy Hunt, die afgelopen vrijdag Kwasi Kwarteng opvolgde als minister van Financiën, draait onder andere de omstreden belastingverlagingen terug. Dit moet helpen om de rust op de financiële markten te herstellen.

Hunt kondigde aan dat bijna alle belastingmaatregelen in de ”mini-begroting” van Truss en Kwarteng verworpen zullen worden. Truss had juist campagne gevoerd met de belofte dat haar programma voor economische groei en banen zou leiden. Ook een prijsplafond voor de energierekening van huishoudens is wat aangepast, en zal onder het nieuwe plan tot april volgens jaar gelden. Daarna wordt deze heroverwogen. Verlagingen van het zegelrecht en de nationale verzekering blijven. De geplande verlaging van de inkomstenbelasting gaat van tafel.

Parlementsleden van de conservatieve partij werden  vanochtend verrast door de ommezwaai, en zijn nu op zoek naar uitleg. Volgens de BBC zijn veel conservatieve politici blij met de benoeming van Hunt tot minister, maar houdt de kritiek op Truss aan. Eén van de volksvertegenwoordigers, Mark Garnier, heeft zelfs tijdens een radioprogramma gezegd dat er zo snel mogelijk nieuwe algemene verkiezingen moeten komen. Zelf steunde hij Rishi Sunak in de leiderschapsverkiezingen, en zegt hij dat Truss berouw moet tonen voor gemaakte fouten.

Ook de oppositie ruikt bloed, en Labour heeft vragen over de economische crisis, die ze graag in het parlement wilden stellen aan Truss zelf. Penny Mordaunt, die zelf deelnam aan de leiderschapsverkiezing bij de conservatieven, zal in de plaats van Truss de vragen beantwoorden. Dit zal naar verwachting gebeuren om 15.30 uur lokale tijd, in Nederland half vijf.