Binnenland

OM vervolgt imam Suhayb S. van alFitrah-moskee voor meineed en witwassen

17-10-2022 12:26

Suhayb S. bij de parlementaire ondervragingscommissie over buitenlandse financiering van moskeeën.

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Openbaar Ministerie vervolgt imam Suhayb S. voor het afleggen van een valse verklaring onder ede (meineed), witwassen en valsheid in geschifte, dat schrijft de Telegraaf. Suhayb S. werd in 2020 onder ede gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van Nederlandse moskeeën vanuit het buitenland. Formeel werd niet gesproken van moskeeën of islamitische landen, maar van ”ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties.” Suhayb S. werd uitgenodigd vanwege zijn positie als bestuursvoorzitter bij de Utrechtse alFitrah-moskee.

Ook de stichting alFitrah en de vrouwelijke secretaris van de organisatie worden aangeklaagd. Deze vrouw, die ook de rol van penningmeester vervulde, zou volgens het rapport van de ondervragingscommissie tevens de vrouw van Suhayb zijn. Het koppel was enkel getrouwd met een islamitisch huwelijk, en heeft geen burgerlijk huwelijk. Suhayb S. en zijn vrouw ondertekenden samen een brief aan de commissie waarin deels onvolledige en deels onware informatie werd gegeven. Suhayb S. heeft zo onvolledig met de commissie samengewerkt. Hij zou ook hebben gelogen over het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekeningen van de stichting.

Daarnaast heeft de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) onderzoek gedaan naar de financiën van alFitrah, en is hierbij een verdenking ontstaan dat er sprake is van witwassen. Dat onderzoek begon vanwege vermoedens van terrorismefinanciering, maar hier is niets van gebleken.

Hieronder een deel van de ondervraging, waarin Suhayb ontkent de financiële stukken te hebben.