Buitenland

Russische kamikazedrones uit Iran bombarderen doelen in Oekraïne, meer dan 80% neergehaald

17-10-2022 10:26

Shahed 136 drone
Iraanse Shahed-136 kamikaze drones. CC 4.0 foto: دارکاخ. Via Wikimedia. Bewerkt door TPO.

KIEV, 17 oktober (Reuters) – Oekraïne heeft sinds zondagavond 37 Russische drones vernietigd, ongeveer 85-86% van het aantal dat bij de aanvallen betrokken was, zei de Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuriy Ihnat maandag.

“Dat is een vrij goed resultaat voor het werk van onze luchtverdediging en dat aantal zal in de toekomst stijgen”, zei hij tijdens een persbriefing, en voegde eraan toe dat alle drones vanuit het Zuiden Oekraïne waren binnengevlogen.

Een nieuwe golf van Russische drone-aanvallen heeft zondagavond en maandag Kiev en andere Oekraïense steden getroffen, waardoor mensen voor de tweede achtereenvolgende week tijdens de ochtendspits dekking zochten.

Er werd niet onmiddellijk melding gemaakt van doden in de hoofdstad, maar volgens getuigen werden woongebouwen in brand gestoken en beschadigd bij aanvallen die ook een gebied in de buurt van een centraal treinstation troffen.

Er werden ook luchtaanvallen gemeld op andere steden, waaronder Odesa aan de Zwarte Zee, precies een week nadat Rusland de zwaarste raketaanvallen uitvoerde sinds de begindagen van zijn invasie van 24 februari in Oekraïne.

“De hele nacht en ochtend terroriseert de vijand de burgerbevolking. Kamikaze drones en raketten vallen heel Oekraïne aan. In Kiev is een woongebouw geraakt”, schreef president Volodymyr Zelenskiy op de berichtenapp Telegram.

“De vijand kan onze steden aanvallen, maar zal ons niet kunnen breken. De bezetters zullen alleen een eerlijke straf en veroordeling van toekomstige generaties krijgen. En wij zullen de overwinning krijgen.”

Een verslaggever van Reuters zag stukken van een drone die bij de aanval was gebruikt met de woorden: “Voor Belgorod.”

De gouverneur van de Russische regio Belgorod bij de grens met Oekraïne heeft de Oekraïense troepen ervan beschuldigd de regio herhaaldelijk te beschieten, en schutters schoten zaterdag 11 mensen dood op een militair oefenterrein in de regio Belgorod.

Reuters hoorde maandag verschillende ontploffingen en zag rook en vlammen boven gebouwen opstijgen. Burgemeester Vitali Klitshchko van Kiev zei dat verschillende woongebouwen beschadigd waren.

De wijk Shevchenkivskyi werd kort na 8 uur (0500 GMT), wanneer veel mensen naar hun werk gaan en kinderen naar school gaan, getroffen door verschillende ontploffingen. Op televisiebeelden van Reuters was te zien hoe een luchtraket de lucht in schoot terwijl appartementen in brand stonden.

Het stadsbestuur van Kiev zei na de eerste golf van explosies dat “kritieke infrastructuur” werd aangevallen.

De wijk Shevchenkivskyi, een druk centrum met universiteiten, studentenbars en restaurants, was een week eerder ook al getroffen bij aanvallen die vooral gericht waren op energiefaciliteiten.

Opslagtank olie getroffen

In de stad Mykolaiv in het zuiden werd de zeeterminal Everi zondagavond rond 22.00 uur getroffen door een drone, die opslagtanks voor zonnebloemolie beschadigde en lekkende olie in brand stak, zei Andriy, 47, een senior manager die zijn achternaam niet wilde noemen.

Het duurde meer dan vijf uur om de vlammen te doven die ontstonden door de aanval, de tweede op de opslagfaciliteit aan de Bukh rivier sinds juni, zei Andriy.

De terminal, zei hij, is de grootste in zijn soort in Oekraïne die betrokken is bij de export van zonnebloemolie, waarvan het land een belangrijke producent is.

“Dit is een volledig civiele faciliteit. Er zijn geen militairen,” zei hij, en beweerde dat de aanvallen deel uitmaken van een Russische poging om “de economie en de voedselzekerheid te vernietigen”.

Andriy Yermak, hoofd van de staf van de Oekraïense president, zei dat de laatste aanvallen in Kiev werden uitgevoerd met zogenaamde zelfmoorddrones.

“De Russen denken dat dit hen zal helpen, maar dergelijke acties zijn slechts hun stuiptrekkingen,” zei Yermak op Telegram.

Oekraïne heeft de afgelopen weken melding gemaakt van een golf van Russische aanvallen met door Iran gemaakte Shahed-136 drones. Iran ontkent de levering van de drones aan Rusland, terwijl het Kremlin geen commentaar heeft gegeven.

Rusland ontkent burgers als doelwit te nemen in wat het zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt.