Binnenland

Afgestudeerden moeten rente gaan betalen over studieschuld

18-10-2022 12:08

Dutchmen Photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verhoogt per 1 januari 2023 de rente op studieleningen. Mbo-studenten gaan 1,78 procent betalen, en studenten van de universiteit en het hbo gaan 0,46 procent betalen. Hbo- en universitaire studenten die voor 2015 studeerden, en voor wie de regels van het oude stelsel gelden, betalen straks ook 1,78 procent.

In totaal zouden ongeveer 140.000 studenten meer rente moeten gaan betalen. Het is voor het eerst in 5 jaar tijd dat de rente op studieschulden omhoog gaat. De rente lag de afgelopen jaren op 0 procent. Voor deze rente geldt een rentevaste periode van 5 jaar. Mensen die al terugbetalen, krijgen in november een nieuw rentepercentage als hun rentevaste periode op 31 december 2022 is afgelopen.

Dat er verschil in de rentepercentages voor mbo, hbo en universiteit zit, komt omdat die laatste twee sinds 2015 overstapten op het leenstelsel. Studenten die daaronder vielen, kregen 35 jaar de tijd om hun schuld terug te betalen. Onder de oude regels was dat 15 jaar. Onder dat oude stelsel, met een korte terugbetaalperiode, werd een hogere rente gerekend.

De rekensom die gemaakt wordt om de rente te bepalen, is net even iets anders bij elke groep, en hangt af van de rente op staatsobligaties. Bij mbo-studenten hangt de rente af van de gemiddelde rente op drie- en vijfjaarsobligaties in de maand september. Bij studenten in het hoger onderwijs, als die onder het leenstelsel vallen, wordt gekeken naar de gemiddelde rente van vijfjaarsobligaties over een periode van 12 maanden.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs is van plan om met de terugkeer van de basisbeurs de rentepercentages van mbo en wo gelijk te trekken, maar dit gebeurt pas in het studiejaar 2023-2024.