Buitenland

Gevangenis-ombudsman Napels opgepakt, verdacht van smokkel telefoons, drugs

18-10-2022 15:28

Napels
Shutterstock.

ROME, 18 oktober (Reuters) – De ambtenaar die verantwoordelijk is voor de bescherming van de rechten van gevangenen in de Italiaanse stad Napels is dinsdag gearresteerd op beschuldiging van het smokkelen van drugs en mobiele telefoons aan gevangenen, zei de politie in een verklaring.

Pietro Ioia werd samen met zeven andere mensen gearresteerd. Volgens de Italiaanse wet hebben gevangenisombudsmannen toegang tot gevangenissen en kunnen zij gesprekken voeren met gevangenen om hun omstandigheden te controleren.

De politie zei dat Ioia zijn positie misbruikte om de apparaten en drugs naar de Poggioreale gevangenis in Napels te brengen, waar ze werden verhandeld onder de gevangenen.

Het geld werd vervolgens overgemaakt op bankkaarten van een niet nader genoemde vrouw buiten de gevangenis die deel uitmaakte van de criminele organisatie.

“Uit het onderzoek bleek dat er in de gevangenis sprake was van een ongebreidelde drugshandel (hasj en cocaïne) ter waarde van duizenden euro’s”, aldus de politieverklaring.

Zes van de verdachten werden naar de gevangenis gebracht, terwijl twee anderen huisarrest kregen.

In een verklaring zei het bureau van de nationale ombudsman voor gedetineerden dat het de “opvallende” arrestatie van Ioia zou opnemen, eraan toevoegend dat het niet de verantwoordelijkheid van de nationale ombudsman is om toezicht te houden op de lokale vertegenwoordigers.