Buitenland

Hoofd cyberveiligheid Duitsland uit functie gezet, mogelijke contacten met Russische diensten

18-10-2022 14:54

Bron: B.Dpunkt via Shutterstock

BERLIJN (AP) – Het hoofd van het nationale Duitse cyberbeveiligingsagentschap is ontslagen na berichten over mogelijke banden met de Russische inlichtingendienst, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Het ministerie zei dat minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser Arne Schoenbohm heeft ontslagen als hoofd van het agentschap BSI naar aanleiding van de beschuldigingen, die “het noodzakelijke vertrouwen van het publiek in de neutraliteit en onpartijdigheid” van zijn management hebben geschaad, meldde het Duitse persbureau dpa.

Schoenbohm was tien jaar geleden medeoprichter van een cyberbeveiligingsgroep die deskundigen van openbare instellingen en de particuliere sector samenbrengt. Duitse media hebben gemeld dat een van de leden een bedrijf is dat is opgericht door een voormalige agent van de Russische inlichtingendienst.

De Duitse regering zei ruim een week geleden dat zij de berichten uitgebreid aan het onderzoeken was.

Schoenbohm, 53, was sinds februari 2016 hoofd van de BSI. Er werd niet meteen gezegd wie hem zou opvolgen.Het ministerie zei dat het besluit om hem te vervangen ook in het belang was van de 1500 medewerkers van het agentschap en hun vermogen om te werken zonder speculaties over de personeelskwestie, meldde dpa.

In Duitsland groeit de bezorgdheid dat de kritieke infrastructuur van het land het doelwit zou kunnen worden van Rusland vanwege de steun van Berlijn aan Oekraïne.