Binnenland

Instituut voor de Bouw: doe ieder dorp en elke stad er een straat bij

18-10-2022 15:03

Rudmer Zwerver/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Economisch Instituut voor de Bouw komt met een advies aan de overheid om de nieuwbouw van woningen minder te concentreren in stedelijke gebieden. Juist op kleinere, groenere locaties zou veel te winnen zijn, en ligt mogelijk de oplossing voor het woningtekort. Het EIB schrijft dit in een nieuw rapport.

Minister Hugo de Jonge van Wonen wilde juist vooral bijbouwen in al bebouwde gebieden, om zo te voorkomen dat de verstedelijking nog verder uitdijt. De plannen die de minister hiervoor vorige week bekendmaakte, gingen over afspraken om in 2030 in totaal 900.000 extra woningen te hebben staan. Meer dan de helft hiervan zou in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht moeten komen.

Volgens het EIB is het beter om ook te kijken naar de dorpen op het platteland. Het instituut bekeek in het eigen onderzoek naar waar in een aantal gemeentes iets bijgebouwd zou kunnen worden, binnen 500 meter van de bestaande woningen. Hierbij werd alleen rekening gehouden met bouw op wat nu landbouwgrond is, om zo het aantasten van natuurgebied te voorkomen.

Voor Noord-Holland alleen al schat het EIB zo in dat er tegen 2030 wel 300.000 nieuwe woningen bijgebouwd kunnen worden, en niet de 200.000 waar de overheid nu op hoopt. Sommige woningen zullen wel komen te liggen op locaties die bij woningzoekenden minder populair zijn, zoals in het noorden van Noord-Holland. Als deze methode in het hele land toegepast zou worden, zou het echter veel meer woningen opleveren.

Het EIB hoopt dat de eigen voorstellen gecombineerd kunnen worden met bestaande plannen voor woningbouw in de steden. Volgens het instituut is de overheid momenteel te bang om groene ruimtes aan te tasten voor woonruimte.