Binnenland

Kamer stemt in met schorsing Thierry Baudet

18-10-2022 15:48

Thierry Baudet, FVD
Thierry Baudet, FvD. Screenshot Youtube.

Door: Jan Omvlee, TPO- De Tweede Kamer heeft vanmiddag met een meerderheid ingestemd met het schorsen van Forum-leider Thierry Baudet. De schorsing werd aangeraden door de Kamercommissie die toe moet zien op de integriteit van Kamerleden. Baudet heeft geweigerd een bestuurslidmaatschap bij de ”Amsterdam Media Group BV” te registreren, terwijl hij dit als Kamerlid had moeten doen. Hiermee heeft hij de gedragscode van de Kamer overtreden.

Kamerleden worden geacht hun nevenfuncties en bijverdiensten vast te leggen in een openbaar register. Ook geschenken met een waarde van meer dan 50 euro moeten worden gemeld. Dit moet de schijn van belangenverstrengeling voorkomen, en bijdragen aan een transparantere politiek.

Volgens Thierry Baudet zelf gaat de sanctie niet om een transparantere Kamer. Burgers kunnen bij de Kamer van Koophandel zien welke functies hij heeft. Volgens hem horen Kamerleden elkaar principieel niet met sancties te controleren.

Geert Wilders noemde de schorsing in zijn stemverklaring ”een historische fout”, op basis van een commissie die de Kamer zelf heeft ingesteld. Het aan elkaar uitdelen van sancties door volksvertegenwoordigers zou betekenen dat ”het einde zoek” is. De Kamerleden van Forum voor Democratie en de PVV besloten om tijdens te stemming niet aanwezig te zijn.

Het aannemen van de motie kwam niet onverwacht. De NOS had na een rondvraag langs de Kamerfracties al geconcludeerd dat er een meerderheid leek te zijn. Baudet was in maart al eens berispt door de Kamer. Ook toen ging het om het niet registreren van nevenfuncties.

Baudet mag tijdens zijn schorsing, die een week gaat duren, niet deelnemen aan Kamerdebatten. Hij mag nog wel meestemmen. Forum zelf sprak eerder al van ”het monddood maken van de oppositie”. De schorsing van Baudet is een unicum voor de Kamer.