Buitenland

Silvio Berlusconi: ‘Ik heb lieve brieven met Poetin uitgewisseld’

18-10-2022 21:19

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi in 2018. DELBO ANDREA / Shutterstock.com

ROME, 18 oktober (Reuters) – De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei dinsdag dat hij weer contact had met de Russische president Vladimir Poetin en onlangs “lieve brieven” met hem had uitgewisseld, volgens een audio die door een Italiaans persbureau is vrijgegeven.

Berlusconi, 86, schepte vaak op over zijn vriendschap met Poetin tot de inval van Rusland in Oekraïne, en veroorzaakte vorige maand een storm toen hij zei dat Poetin in de oorlog was gedreven en “fatsoenlijke mensen” aan het hoofd van Kiev wilde zetten.

“Ik heb weer een beetje contact gekregen met Poetin, heel veel, in die zin dat hij me voor mijn verjaardag 20 flessen wodka en een hele lieve brief heeft gestuurd,” zei Berlusconi tegen zijn wetgevers in het lagerhuis, volgens de audio die is uitgegeven door persbureau LaPresse.

“Ik antwoordde hem met een paar flessen Lambrusco (wijn) en een even zoete brief,” zei Berlusconi, die op 29 september jarig was.

Hij voegde eraan toe dat hij uiterst bezorgd was over de situatie in Oekraïne, maar dat hij zijn ware mening niet kon geven omdat “als het in de pers komt er een ramp zal gebeuren.”

Ministersposten

Berlusconi onderhandelt over ministersposten in een nieuwe regering na de verkiezingen van 25 september in Italië, die een overwinning opleverden voor de rechtse alliantie onder leiding van Giorgia Meloni, die naar verwachting volgende week tot premier zal worden benoemd.

Een woordvoerder van de partij ontkende dat Berlusconi weer contact had met Poetin. Hij zei dat hij zijn parlementsleden “een oud verhaal had verteld over een voorval van vele jaren geleden”.

Forza Italia gaf later een verklaring uit waarin stond dat het standpunt van Berlusconi en de partij over de oorlog “in overeenstemming is met het standpunt van Europa en de Verenigde Staten” en dat er “geen ruimte is voor ambiguïteit en die is er ook nooit geweest”.

De betrekkingen tussen de Italiaanse rechtse coalitie en Rusland worden nauwlettend in de gaten gehouden. Matteo Salvini, leider van de anti-immigrantenliga, heeft Poetin vaak geprezen en droeg vroeger een T-shirt met het gezicht van de Russische leider.

Dinsdag waarschuwde de pas verkozen voorzitter van het lagerhuis Lorenzo Fontana, een politicus van de Lega, in een interview op de staatstelevisie voor de gevolgen van sancties tegen Rusland.

“Ze kunnen een boemerang worden en dan komen we in grote problemen”, zei hij tegen de talkshow Porta a Porta.