Buitenland

Ebola in Oeganda treft nu ook mensen die geen banden hebben met ebolapatiënten, WHO maakt zich zorgen

19-10-2022 18:38

Ebola
Belen B Massieu / Shutterstock.com

LONDEN, 19 oktober (Reuters) – De acht meest recente gevallen van ebola die tijdens de uitbraak in Oeganda zijn gemeld, hebben geen banden met huidige patiënten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie op woensdag, waardoor de bezorgdheid over de verspreiding van de dodelijke ziekte toeneemt.

In een briefing zei de WHO dat de eerste onderzoeken naar de gevallen door het Oegandese ministerie van Volksgezondheid hadden aangetoond dat het geen contacten waren van mensen waarvan al bekend was dat ze ebola hadden.

“We blijven bezorgd dat er in de getroffen gemeenschappen meer transmissieketens en contacten zijn dan we weten”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen verslaggevers.

Sinds het begin van de uitbraak vorige maand zijn er 60 bevestigde en 20 waarschijnlijke gevallen en 44 doden, aldus de WHO.

De stam die zich in Oeganda verspreidt is de Soedanese stam, en de bestaande vaccins en therapieën werken er niet tegen.

De Oegandese regering werkt echter samen met de WHO aan het opzetten van een proef met twee vaccins in een vroeg stadium van ontwikkeling die wel werken tegen de Soedanese stam – één ontwikkeld door de Universiteit van Oxford en het Serum Instituut, en één gemaakt door het Sabin Instituut in de Verenigde Staten, bevestigde de WHO. De VS hebben ook experimentele therapieën gestuurd om de uitbraak te helpen bestrijden.

De Oegandese president Yoweri Museveni zei zaterdag dat de regering in de districten Mubende en Kassanda in centraal Oeganda, het epicentrum van de epidemie, een aantal afsluitende maatregelen aan het treffen was, waaronder bewegingsbeperkingen en het sluiten van gebedshuizen en uitgaansgelegenheden.