Buitenland

EU-buitenlandchef Josep Borrell verdedigt zich tegen racismeaantijgingen na ”jungle”-uitspraken

19-10-2022 13:16

De Spaanse politicus Josep Borrell. Alexandros Michailidis/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De regering van de Verenigde Arabische Emiraten hebben EU-diplomaat Josep Borrell bekritiseerd vanwege uitspraken die hij deed voor een diplomatenklasje.

Borrell, die als ”Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid” de belangrijkste diplomaat van de EU is, vergeleek Europa met een tuin. De omringende wereld was volgens hem te vergelijken met een ”jungle” waar in toenemende mate rechteloosheid heerst. Die jungle zou de tuin binnen kunnen vallen. Borrell stelde dat, om dit te voorkomen, Europese diplomaten naar de jungle toe moeten gaan, in plaats van een muur om de tuin heen te bouwen.

De diplomaat deed de uitspraken voor een groep studenten aan de European Diplomatic Academy in het Belgische Bruges. Hij verdedigde zijn uitspraken maandag door erop te wijzen dat hij studenten juist aan wilde moedigen om contact te zoeken met de rest van de wereld, en tot meer begrip en samenwerking te komen..

De Verenigde Arabische Emiraten namen de uitspraken bijzonder hoog op, en riepen maandag de Europese delegatie in het land op het matje. Volgens de VAE-minister van Buitenlandse Zaken waren de uitspraken ”ongepast en discriminatoir” en dragen ze bij aan ”een wereldwijd verslechterend klimaat van intolerantie en discriminatie”. De minister leek vooral aanstoot te nemen aan Borrell’s suggestie dat ”de jungle” vroeg of laat Europa binnen zou kunnen vallen.

Borrell wijst iedere beschuldiging van racisme of kolonialisme van de hand, en zegt dat Oekraïne gezien de Russische invasie ook tot de ”jungle” gerekend zou moeten worden. De invasie hoeft dus niet altijd uit het globale zuiden te komen. Hij wilde alleen maar aangeven dat in de EU de mensenrechten en economische vrijheden relatief goed gewaarborgd zijn, vergeleken met de wereld daarbuiten.

Borrell zegt in een artikel dat de metafoor van een tuin/jungle niet zijn eigen bedenksel is. Zo wijst hij erop dat sommige Amerikaanse neo-conservatieven soortgelijke uitspraken hebben gedaan, hoewel hij zelf zegt verre te staan van die ideologie. Hij wilde de tegenstelling schetsen tussen een wereld waarin de internationale orde gebaseerd is op rechten en principes die door iedereen worden erkend, en een wereld waarin enkel het recht van de sterkste geldt. Volgens hem is die laatste wereld momenteel in opkomst.

Ook zegt hij dat het hem spijt als sommige mensen zich beledigd hebben gevoeld, en zegt hij dat Europeanen soms ook te eurocentrisch kunnen zijn. Zelf heeft hij zich altijd uitgesproken tegen ”fort Europa” als aanpak, en gelooft dat de EU de rest van de wereld beter moet leren begrijpen. Dat wilde hij de aanwezige studenten en diplomaten op het hart drukken tijdens zijn toespraak.