Achtergrond

MAGA-complotdenker in Nevada ondermijnt de democratie: ‘Opgeroepen tot geweld? Ik heb alleen maar vragen gesteld’

19-10-2022 19:11

MAGA Donald Trump
EngineerPhotos / Shutterstock.com

RENO, Nevada, 19 oktober (Reuters) – Zakenman Robert Beadles beweerde dat hij bewijs had gevonden van grootschalige kiezersfraude bij de verkiezingen van 2020. Toen ging hij in de aanval, gericht op een 48-jarige vrouw die de verkiezingen in Nevada’s Washoe County leidt.

Lees ook: Groeiend leger MAGA-complotgelovigen intimideert kiezers, verkiezingsfunctionarissen VS

“Nu, laten we praten over verraad. Dat klopt, verraad,” vertelde Beadles tijdens een vergadering van 22 februari in Washoe, de op één na grootste county in deze verkiezingsstrijdstaat. De Republikeinse activist beschuldigde Deanna Spikula, ambtenaar van de burgerlijke stand, valselijk van het tellen van frauduleuze stemmen en zei tegen de commissarissen “haar te ontslaan of op te sluiten”.

Na de vergadering werd Spikula’s kantoor overspoeld met vijandige en intimiderende telefoontjes van mensen die ervan overtuigd waren dat zij deel uitmaakte van een samenzwering om de verkiezingen tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te manipuleren. Op 2 maart dreigde een beller 100 mensen naar het provinciegebouw te brengen om “dit vandaag in bedwang te houden”. Spikula, onder zware stress, kwam niet meer op kantoor. Een bericht op Beadles’ website zei dat “het gerucht ging dat ze in rehab was.” Dat was niet waar, zei ze; ze werkte thuis aan een handboek voor staatsverkiezingen.

Eind juni, uit angst voor de veiligheid van haar familie, had ze er genoeg van en diende ze haar ontslag in.

Samenzweringstheoretici

De campagne van Beadles in Washoe maakt deel uit van een golf van pogingen van pro-Trump activisten om controle te krijgen over de stemadministratie door districtsbestuurders te vervangen door samenzweringstheoretici. Sommigen geven veel geld uit. In Nevada heeft Beadles honderdduizenden dollars gestoken in campagnes gericht op tegenstanders van de valse verkiezingsfraude van Trump en het steunen van Republikeinen die erin geloven.

Lees ook: Complot over ‘gestolen verkiezingen’ VS zorgt voor nieuwe stembureaumedewerkers

Het doel: de Amerikaanse verkiezingen ingrijpend veranderen. Rechtse activisten willen stemmachines afschaffen en terugkeren naar het handmatig tellen van papieren stembiljetten, wat volgens deskundigen verkiezingen fraudegevoeliger zou maken, niet minder. Trump-bondgenoten hebben zich ook gericht op de stembussen en het stemmen per post die de Democraten hebben omarmd bij de verkiezingen van 2020.

Vorig jaar, zoals gedocumenteerd door Reuters, ondergingen Amerikaanse verkiezingsfunctionarissen een aanval van intimidatie door Trumps aanhangers na de verkiezingen van 2020. Dit jaar worden ze geconfronteerd met goed gefinancierde campagnes zoals die in Washoe. Ambtenaren die zich verzetten tegen ongegronde gestolen verkiezingen zijn beschuldigd van verraad of andere misdaden.

Reuters identificeerde 44 districten in 15 staten waar lokale ambtenaren sinds de verkiezingen van 2020 geconfronteerd werden met dergelijke pogingen om de stemregels te veranderen. Ze werden allemaal geleid door Trump-getrouwen of activisten van de Republikeinse Partij, gedreven door valse kiezersfraudetheorieën.

Lees ook: Het nepnieuws-, racisme-, en desinformatie-businessmodel van Bitchute, Rumble en Odysee

De campagnes hebben effect. In Washoe hielpen de aanvallen van Beadles om Spikula te verdrijven. Tien van de 17 districten van Nevada, waaronder Washoe, hebben hun hoogste verkiezingsfunctionaris zien aftreden, zich terugtrekken of afzien van herverkiezing sinds de stemming van 2020, wat de staatsregering een drastische uittocht noemt. Vier van de ambtenaren vertelden Reuters dat pesterijen of aanhoudende pogingen om de verkiezingsresultaten van 2020 aan te vechten tot hun redenen behoorden om te vertrekken.

Beadles vertelde Reuters in een interview dat hij alleen streeft naar “eerlijke en vrije verkiezingen”, ongeacht wie er wint. Hij noemde het “absurd” om te suggereren dat hij verantwoordelijk is voor bedreigingen of intimidatie.

“Ik heb nooit opgeroepen tot geweld; ik heb alleen maar vragen gesteld,” zei Beadles. “Ik wil er gewoon voor zorgen dat onze stemmen tellen, punt. Correct. Legitiem.”

Massaal vertrek medewerkers

Andere staten melden ook massaal vertrek van verkiezingsmedewerkers, volgens interviews van Reuters met verkiezingsfunctionarissen in 13 staten. In Pennsylvania zijn meer dan 50 districtsverkiezingsdirecteuren of assistent-directeuren vertrokken in de 67 districten van de staat sinds de stemming van 2020. In de 46 provincies van South Carolina hebben 22 verkiezingsdirecteuren hun functie neergelegd. En 30% van de Texaanse verkiezingsfunctionarissen is in diezelfde periode opgestapt; in één county nam de hele verkiezingsstaf ontslag. Veel ambtenaren in die staten zeiden dat bedreigingen, pesterijen en onophoudelijke beschuldigingen van kiezersfraude de drijvende factoren waren achter het ontslag.

Amerikaanse verkiezingen worden lokaal beheerd, en er is geen gezaghebbende landelijke telling van ontslagnames door verkiezingsfunctionarissen en -medewerkers.

Spikula zei dat zij en haar gezin te maken kregen met toenemende bedreigingen, waaronder iemand die haar thuis volgde en vreemden die de mobiele telefoon van haar man belden.

“Het voelt alsof je vecht voor je leven,” zei ze.

Andere verkiezingsfunctionarissen meldden soortgelijke problemen in Nevada, een staat die centraal staat in de hoop van de Republikeinen om de gelijk verdeelde Amerikaanse Senaat te heroveren tijdens de tussentijdse verkiezingen in november. Aubrey Rowlatt, de griffier in Carson City, is van plan aan het einde van haar termijn in december te vertrekken na acht jaar als verkiezingsambtenaar te hebben gediend. Ze vertelde Reuters dat de “burn-out” en de pesterijen van verkiezingsontkenners “vermoeiend” waren.

“Het is moeilijk om door te gaan,” zei ze, “omdat je weet wat er aan de andere kant van de verkiezingen komt – meer smerigheid.”

Beadles zegt dat hij geen politieke ambities heeft. Maar hij heeft politieke macht vergaard sinds hij in 2019 naar Nevada verhuisde vanuit Lodi, Californië, waar hij in 2010 een onsuccesvolle poging deed om zich kandidaat te stellen voor het Congres. Hij vergaarde ook een fortuin in cryptocurrency terwijl hij werkte in de bouw, vastgoed en softwareontwikkeling.

Kort na zijn aankomst in Reno gaven hij en zijn familie veel geld uit aan onroerend goed, de aankoop van 26 eigendommen in Washoe County voor bijna 12,7 miljoen dollar sinds 2020, met inbegrip van een huis van 1,6 miljoen dollar in de Sierra-uitlopers, volgens county-eigendomsregisters.

Beadles zegt dat hij een investeerder is in Gab, het berichtenplatform dat populair is onder rechtse gebruikers. Gab reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Steve Bannon

Hij raakte in 2011 betrokken bij cryptocurrency. Hij investeerde op het juiste moment in Bitcoin en begon uiteindelijk een streamingkanaal met de naam CryptoBeadles. YouTube verwijderde het kanaal vorig jaar, omdat hij het verbod op verkeerde informatie over COVID-19 en verkiezingen overtrad.

Hij is ook van Twitter geschopt. Zijn account werd “permanent geschorst” wegens herhaalde overtredingen van de regels van het sociale netwerk, aldus een woordvoerder van Twitter, die niet nader inging op de redenen.

Beadles, 45, beschrijft zichzelf als een “constitutionalist“. Hij noemt politiek een “vuil spel” maar zegt dat hij “het volk wil helpen”. Hij beweert familiebanden te hebben met de Amerikaanse grondlegger Benjamin Franklin, pionier Daniel Boone en ‘Old West lawman’ Wyatt Earp.

Hij is ook een uitgesproken voorstander van een “districtsstrategie” om de controle over lokale Republikeinse comités over te nemen en gelijkgestemde kandidaten te kiezen voor districtscommissies en schoolbesturen. De strategie wordt gepromoot door prominente rechtse figuren zoals de voormalige topadviseur van Trump, Steve Bannon. Trump zelf onderschreef het als een manier om “ons grote land vanaf de grond terug te nemen”.

Een woordvoerder van Trump reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In oktober 2021 ging Beadles naar Bannon’s “War Room“-podcast om deze strategie te bespreken. “We hebben ongeveer een op de vier conservatieven nodig om op te staan en als een wervingsmachine te worden en twee andere mensen te werven” om partijactivisten te worden, zei Beadles in de show. Hij zei dat hij samenwerkte met advocaat Dan Schultz uit Arizona, een architect van de districtsstrategie, die hem hielp een website te ontwikkelen om zijn visie van een “Trumplified” Republikeinse partij te promoten. Schultz reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In Washoe zet Beadles deze ideeën om in actie. Eerst won hij in juli 2021 een zetel in het centrale comité van de Washoe County Republican Party. Later werd hij Republikeins districtleider om te helpen kiezers te werven en werd hij gekozen in het uitvoerend comité van de partij.

Hij verstevigde zijn greep op de partij als één van de grootste donateurs, door meer dan 830.000 dollar bij te dragen aan verschillende groepen en politici, waaronder de Washoe Republican Party, zijn politieke actiecomité, lokale en landelijke campagnes, en inspanningen voor terugroeping en hertelling, zo blijkt uit verkiezingsgegevens.

Beadles begon zich vorig jaar meer te profileren op openbare bijeenkomsten van Washoe County. In oktober 2021 verscheen hij voor het provinciale schoolbestuur met een masker op met het woord “gecensureerd” erop. Hij ging tekeer tegen een voorstel om een rechts lid van het bestuur, dat herhaaldelijk ruzie had gemaakt met andere leden, te censureren. Het voorstel mislukte.

“God heeft me gezegend. Ik heb een hoop geld,” vertelde hij de vergadering. “En ik ga alles doen wat ik kan om jullie allemaal te verwijderen.”

Hij verzette zich publiekelijk tegen de pandemische beperkingen en lanceerde een campagne om de voorzitter van het schoolbestuur af te zetten, onder verwijzing naar het COVID-19 beleid van het bestuur en andere klachten. De terugroepactie zou uiteindelijk maanden later mislukken toen de voorstanders niet genoeg handtekeningen hadden verzameld om door te gaan.

Tactiek van de verschroeide aarde

In januari sprak Beadles in een nationale radioshow van de rechtse Stew Peters over de macht van provinciale overheden, die in het grootste deel van het land de verkiezingen organiseren. “Zij hebben zoveel macht dat ze met één stem letterlijk een einde kunnen maken aan al deze waanzin,” zei hij. Hij drong er bij de luisteraars op aan om hun provinciebestuurders onder druk te zetten om zijn plan voor het herschrijven van de verkiezingsregels aan te nemen, inclusief het elimineren van stemmachines en stembussen.

Trump’s bondgenoten hebben ongefundeerd beweerd dat linkse agenten bij de verkiezingen van 2020 stembussen hebben gevuld met frauduleuze afwezige stembiljetten en dat gemanipuleerde stemmachines stemmen van Trump hebben gestolen.

Beadles’ aanvallen op Washoe County-ambtenaren werden in februari geïntensiveerd nadat hij concludeerde dat er 40.000 stemmen meer waren dan kiezers in 2020, gebaseerd op zijn eigen analyse van de verkiezingsgegevens. County-ambtenaren zeggen dat hij de gegevens, die momentopnames zijn van het kiezersregister op bepaalde tijdstippen, verkeerd heeft gelezen door geen rekening te houden met het feit dat er voortdurend kiezers bijkomen en afvallen als mensen verhuizen of overlijden.

Toen twee van de drie Republikeinen in de vijf leden tellende Raad van Commissarissen zich verzetten tegen zijn valse ideeën over verkiezingsfraude, ging Beadles achter hen aan.

Hij lanceerde een ‘recall’-petitie om de Republikeinse voorzitter van de commissie, Vaughn Hartung, die zich verzette tegen Beadles’ voorgestelde veranderingen in het verkiezingsbeleid, af te zetten. De terugroeping op 14 februari viel echter in duigen nadat twee Republikeinse partijleiders hun steun introkken en zeiden dat hij te ver was gegaan in zijn aanvallen.

Een van hen was Sandra Linares, toen penningmeester van de Republikeinse Partij. Ze vertelde Reuters dat ze zich terugtrok uit de terugroepactie nadat Beadles radiospotjes had uitgezonden die ze beschouwde als ‘tactiek van de verschroeide aarde’-aanvallen op Hartung.

“Dit is een Republikein die een Republikein aanvalt,” zei Linares in een interview. Linares en de vice-voorzitter van de partij stapten uiteindelijk op nadat Beadles hen begon aan te vallen en de vrouwen ervan beschuldigde “RINO’s” of “Republican in Name Only” te zijn. De voormalige vice-voorzitter, Cindy Martinez, weigerde commentaar.

Op 22 maart, na zes uur openbaar commentaar, verwierpen de commissarissen van Washoe een door Beadles gesteunde resolutie om de verkiezingen te herzien, inclusief het tellen van alle stembiljetten met de hand in plaats van met machines. De stemming was 4-1, met Hartung en een andere Republikeinse commissaris, Bob Lucey, aan de zijde van twee Democraten.

Na de stemming voerde Beadles de aanvallen op Lucey op, die uiteindelijk een voorverkiezing in juni verloor nadat het politieke actiecomité van Beadles hem in een direct mail-campagne had aangevallen. “Het is als guerrilla-oorlogvoering,” zei Lucey. “Hij zal iedereen die tegen hem ingaat gemeen aanvallen.”

De strijd om het bestuur van Washoe’s county commissie kan vergaande invloed hebben op de verkiezingen in de op één na grootste county van Nevada. De commissie benoemt de hoogste verkiezingsfunctionaris van de county, de kiezersregistratie, en stelt belangrijke regels op over hoe verkiezingen worden gehouden.

Beadles zei dat hij kandidaten steunt om Amerika te herstellen tot een “constitutionele republiek”.

“Je kunt dit over de boodschapper laten gaan, maar de mensen worden wakker,” zei hij in een antwoord per e-mail op vragen. Hij beantwoordde geen vragen over Hartung, Lucey en Linares.

Cyberaanval

Beadles heeft dit jaar ook geld gestoken in een van de meest prominente staatsraces van Nevada, door een mede-electorale samenzweringstheoreticus te steunen in de Republikeinse nominatiewedstrijd voor gouverneur. In juni, nadat zijn kandidaat, Joey Gilbert, de voorverkiezingen met 11 punten had verloren van Clark County Sheriff Joe Lombardo, gaf Beadles Gilberts slechte prestatie de schuld van kiezersbedrog en hielp hij bij de financiering van een hertelling. Gilbert verloor de hertelling in juli, maar heeft zich nog niet gewonnen gegeven. Gilbert weigerde commentaar te geven.

Aan het eind van de zomer domineerden Beadles en andere verkiezingsontkenners de leiding van Washoe’s Republikeinse Partij. Het centraal comité nam een resolutie aan waarin werd beweerd dat president Joe Biden de verkiezingen van 2020 niet had gewonnen. De verklaring van 25 juli zei dat de verkiezingssystemen in Washoe County, waar Biden Trump nipt versloeg, “naar verluidt een cyberaanval hebben ondergaan op 5 november 2020, waardoor stemmen naar Biden zijn gegaan en de uitslag is veranderd.”

Weinig mensen werden zo hard getroffen door de politieke aanvallen van Beadles als Spikula, de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze kwam oorspronkelijk uit Californië, verhuisde in 1991 naar Reno en nam na haar studie een baan aan bij het provinciebestuur. Ze kwam in 2011 bij de afdeling verkiezingen. Het jaar daarop veranderde ze haar politieke voorkeur op haar kiezersregistratie van Republikeins in onpartijdig.

“Ik werd meteen verliefd op het werk,” zei ze in een interview. “Het was dat gevoel van voldoening en trots op het werk dat je deed; dat gevoel had ik nooit eerder gehad.” County commissarissen benoemden haar in 2017 tot griffier, de hoogste verkiezingsfunctionaris.

Het gerommel van burgerwoede raakte haar kantoor in mei 2020 toen één van haar tijdelijke medewerkers een ingezonden stembiljet voor de voorverkiezingen van de staat behandelde met de woorden “VERZEGELD MET COVID 19 SPUUG!”. Spikula waarschuwde de politie. De Washoe County Sheriff’s Office arresteerde een man, maar het kantoor van de officier van justitie stelde vast dat er onvoldoende bewijs was om een aanklacht in te dienen en liet de zaak vallen, aldus de hoofdonderzoeker van de officier van justitie.

Het verkiezingspersoneel stond op scherp. In april 2021 kwam een man het verkiezingsbureau binnen, richtte zijn wandelstok als een pistool op de medewerkers en zei herhaaldelijk “pang”, aldus Heather Carmen, assistent-kiezersadministrateur van het district. De man eiste zijn stembiljet van de verkiezingen van 2020 te zien. Toen hem werd verteld dat er geen fysiek stembiljet bestond, omdat hij via een touchscreen had gestemd, werd de man woedend.

Beveiligers lieten hem gaan zonder zijn naam te noteren. Het incident liet de werknemers gefrustreerd en nerveus achter. “We zouden graag zien dat de rechtshandhaving het namens ons wat serieuzer neemt,” vertelde Spikula destijds aan Reuters.

‘Het zijn criminelen’

De druk op Spikula’s kantoor groeide die herfst. Haar kantoor, samen met de districtscommissarissen en de districtsmanager, begon e-mails te ontvangen van mensen die beweerden dat ze bewijs hadden dat de verkiezingen waren gestolen en ze zochten documenten om de zaak te bewijzen. Het aantal verzoeken nam aanzienlijk toe rond het einde van het jaar, toen Beadles begon met het indienen van omvangrijke verzoeken om informatie.

“Ik zie het nog steeds als een zeer gezamenlijke en gecoördineerde poging om ons kantoor te ondermijnen en ons gewoon te blijven afleiden en het werk dat wordt gedaan te verstoren,” zei Spikula.

In oktober 2021 ontving haar kantoor een doodsbedreiging. “Tel de stemmen correct alsof je leven ervan afhangt (als) één persoon twee keer stemt – jij en iedereen om je heen zullen dood gevonden worden,” luidde het bericht. Haar kantoor meldde de bedreiging aan het Federal Bureau of Investigation (FBI).

Op de bijeenkomst van het Republikeinse Centraal Comité in januari gaf Beadles een diavoorstelling over zijn theorieën over stemonregelmatigheden. Hij beschuldigde Spikula en Jan Galassini, de Republikeinse griffier van de provincie, van het plegen van een misdaad door het goedkeuren van wat volgens hem een frauduleuze verkiezing van 2020 was.

“Ze hebben het toch gecertificeerd,” zei hij. “Dat is een misdaad. Het zijn criminelen.”

Galassini zei dat ze al voor de vergadering aan Beadles had uitgelegd dat haar handtekening ter bevestiging van de resultaten in wezen een formaliteit was – een notariële functie uitgevoerd door de griffier – maar Beadles accepteerde dat niet. Ze zei dat hij haar berispte “op een zeer openbare plaats waar hij wist dat niemand het verschil zou weten”.

Sindsdien, zegt Galassini, is haar leven “een hel”. In maart parkeerde een vreemdeling in een witte pick-up bijna een uur lang voor Galassini’s huis, zegt ze. Toen een buurman argwaan kreeg en de man aansprak, ging hij er vandoor. Rond dezelfde tijd verscheen iemand die beweerde een privédetective te zijn aan de voordeur van Spikula; ze antwoordde niet.

Op 2 maart belde een man de centrale van de provincie met een boodschap voor Spikula’s kantoor. Hij beweerde gegevens te hebben die aantoonden dat de verkiezingen vervalst waren. “We weten alles over de verkiezingsfraude en de kiezerslijsten, en er komt een hel,” zei hij. “De klootzakken hebben met de verkeerde mensen gefuckt, dus we komen eraan.”

De beller, door het kantoor van de sheriff geïdentificeerd als Christopher Ward uit Reno, vertelde rechercheurs dat hij “gefrustreerd was en zijn geduld verloor” en niet van plan was om bedreigingen uit te voeren, aldus een politierapport. Het Washoe County Sheriff’s Office zei dat een agent Ward heeft ondervraagd, maar dat er geen aanklacht is ingediend en dat hij niet is gearresteerd. Ward reageerde niet op verzoeken om commentaar.

In mei kwam iemand naar Galassini op een Republikeins politiek evenement en zei: “Val dood, Jan Galassini.” In augustus ontving ze een anonieme doodsbedreiging in de post van haar kantoor. De brief beschreef “wat haar zou worden aangedaan” en “waarmee”, zei Galassini. Ze weigerde meer details te geven en zei dat de dreiging werd onderzocht door de FBI.

De FBI reageerde niet op verzoeken om commentaar op de bedreigingen aan het adres van Spikula en Galassini.

Met verrekijkers in de gaten gehouden

Galassini, een moeder van twee kinderen, zegt dat ze nu publieke evenementen vermijdt, de luxaflex van haar kantoor gesloten houdt en een zonnebril draagt in de supermarkt om niet op te vallen.

Ze verwijt Beadles het creëren van hysterie over verkiezingsfraude, wat haar en Spikula tot doelwit heeft gemaakt. “Robert Beadles weet hoe hij een web moet weven, en dat is precies wat hij heeft gedaan,” zei ze.

Beadles ontkende enige directe of indirecte betrokkenheid bij bedreigingen tegen een ambtenaar, maar blijft bij zijn kritiek op Galassini en Spikula. “Waarom zou je het ondertekenen als er problemen zijn met de verkiezingen?”

Spikula zei dat haar angst groter werd na de publieke beschuldigingen en bedreigingen. “Je bent moe; je bent gestrest; je probeert door te zetten,” zei ze. “Je hebt het gevoel dat je lichaam constant op 1000 procent draait.”

Tijdens de voorverkiezing in juni volgden mensen de verkiezingsmedewerkers van de provincie naar huis, aldus Carmen, assistent-griffier. “Ze wilden ons volgen naar het postkantoor,” zei ze. “Ze hielden ons met verrekijkers in de gaten buiten ons kantoor.”

Boze bewoners doken op bij het provinciegebouw en vielen verkiezingsmedewerkers tijdens hun lunchpauze lastig, waarbij ze hen ervan beschuldigden “medeplichtig” te zijn aan fraude, aldus de provinciemanager, Eric Brown. Medewerkers werden ook ‘s avonds laat naar hun auto’s gevolgd.

Als reactie op de intimidatie heeft de provincie de beveiliging van het registratiekantoor opgevoerd door getinte ramen, nieuwe beveiligingscamera’s en elektronische deursloten te installeren. En tijdens het voorverkiezingsseizoen in juni was er voor het eerst een veiligheidsagent in het registratiekantoor gestationeerd, aldus de veiligheidsadministrateur van de provincie.

‘Vrezen voor mijn kinderen’

Spikula zei dat drie van haar medewerkers ontslag namen, waardoor de rest een zware werklast kreeg. Ze kreeg last van angstaanvallen door de voortdurende pesterijen en zocht hulp bij een therapeut. Ze zei dat ze niet kon slapen en geen energie had voor haar gezin. Haar twee tienerdochters vertelden haar dat ze op school geruchten hadden gehoord dat ze de verkiezingen had helpen vervalsen. Elke keer dat Spikula een melding kreeg op haar telefoon van haar beveiligingssysteem thuis, zei ze dat ze alles liet vallen om haar gezin te controleren. Al snel nam ze ontslag.

“Wat voor mij echt de grens trok was het feit dat ik begon te vrezen voor mijn kinderen,” zei ze.

Spikula zei dat ze opgelucht was om haar baan op te geven, maar dat ze het jammer vond om haar personeel achter te laten. Ze zei dat ze hoopt ooit terug te keren naar het verkiezingswerk.

Aaron Park, die al 25 jaar bij Republikeinse politieke campagnes in Reno werkt, vindt dat de retoriek van Beadles en zijn aanhangers gevaarlijk is geworden. “Als je iemand ontmenselijkt bij een mogelijke aanval, zet je de deur open voor mensen die het recht hebben hen te doden of aan te vallen,” zei hij. “Dat is waar deze dingen toe leiden.”

‘Gestolen verkiezingen’

Er is geen bewijs dat Beadles in verband brengt met de bedreigingen die Spikula of andere ambtenaren of verkiezingsmedewerkers hebben ontvangen. Hij vertelde Reuters dat hij niet gelooft dat zijn benadering van de hervorming van de verkiezingen ertoe zou leiden dat iemand bedreigingen zou ontvangen.

“Ik heb nooit iemand haar zien intimideren of lastigvallen,” zei hij over Spikula. “Ik zag veel mensen vragen stellen.”

Beadles zegt dat hij niet afremt. Op 6 oktober riep hij supporters op om bij de verkiezingen van november als waarnemers op te treden om “de mensen die dingen op een snode manier proberen te doen” in de gaten te houden. Hij vertelde in een podcast dat de controle over lokale overheden en het beëindigen van kiezersfraude cruciaal zijn om een samenleving die op instorten staat te herstellen.

“Alles wat we nu in de wereld zien gebeuren is te wijten aan gestolen verkiezingen,” zei Beadles. “Ze noemen ons gek, maar we zien alles branden.”

“We zullen winnen,” zei hij. “Het is zeker David tegen Goliath, maar we weten allemaal wie er uiteindelijk gewonnen heeft.”