Buitenland

Rusland wil 60.000 mensen evacueren uit Cherson-regio, wegens Oekraïns tegenoffensief

19-10-2022 11:18

Nuclear explosion
Shutterstock.

19 oktober (Reuters) – De door Rusland geïnstalleerde leider van de geannexeerde Oekraïense regio Kherson zei woensdag dat de autoriteiten van plan zijn de komende zes dagen zo’n 50-60.000 mensen te evacueren te midden van de toenemende druk van een Oekraïens tegenoffensief.

In een online uitzending van “Soloviev Live” zei de Russische gouverneur Vladimir Saldo dat de autoriteiten burgers naar de linkeroever van de Dnipro verplaatsen om “de mensen veilig te houden” en het leger in staat te stellen “resoluut op te treden”. Volgens Saldo hebben de Russen “voldoende middelen om Cherson in bezit te houden”.

De door Rusland geïnstalleerde leider van de bezette Oekraïense regio Kherson zei woensdag ook dat de autoriteiten burgers zeven dagen lang de toegang tot de regio ontzeggen.

“Ik reed vanmorgen door het regionale centrum. Aan de buitenkant wees niets erop dat er veel druk was,” zei Saldo.

“Maar toen ik bij de rivierhaven aankwam, zag ik dat de boten lagen te wachten en al geladen waren met mensen die klaar waren om naar de linkeroever van de Dnipro te gaan,” zei hij, eraan toevoegend dat de situatie “gespannen wordt”.

Hij zei dat de komende zes dagen naar schatting 10.000 mensen per dag zullen worden overgebracht en dat sommige regio’s in Rusland worden voorbereid om mensen op te nemen.

De afgelopen twee dagen hebben al meer dan 5.000 mensen Kherson verlaten, zei Saldo tegen de staatstelevisie.

De Russische troepen in de regio Kherson zijn de afgelopen weken 20-30 km teruggedrongen en dreigen te worden vastgezet tegen de westelijke oever van de 2.200 km lange rivier de Dnipro, die Oekraïne doorkruist.