Binnenland

Vertrekkend Deliveroo gaat fietskoeriers compenseren

19-10-2022 15:37

CatwalkPhotos/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt met maaltijdbezorgdienst Deliveroo. Het Britse bedrijf stopt eind november met de activiteiten op de Nederlandse markt, maar laat hierbij een heleboel bezorgers werkeloos achter. Deliveroo draaide sinds 4 jaar geheel op zelfstandige fietskoeriers, die formeel niet in dienst zijn van het bedrijf. FNV heeft nu een compensatie bedongen.

Ongeveer 9.000 maaltijdbezorgers die het afgelopen jaar bij Deliveroo hebben gewerkt, komen in aanmerking voor de vergoeding. Deze is voor een deel gebaseerd op 38 procent van hun jaarsalaris, en voor een deel op hun arbeidsverleden en inkomen. De FNV zette zich al langer in om iets te doen aan de ”schijnconstructies” die Deliveroo zou sluiten met zelfstandigen. De koeriers hadden zo volgens de bond slechtere arbeidsvoorwaarden dan ze gehad zouden hebben onder een vast contract. Ze kregen geen pensioenregeling, cao-loon of vakantiegeld.

Het huidige akkoord over de compensatie van oud-werknemers, gaan rechtszaken om deze constructies te bestrijden gewoon voortgezet worden door de vakbond. In december zal de Hoge Raad hier waarschijnlijk uitspraak over doen.

Daarnaast wijst NRC erop dat uit onderzoek van de krant is gebleken hoe koeriersdiensten op grote schaal gebruikmaken van ongedocumenteerde koeriers, die soms onder het voorwendsel van een studie naar Nederland komen. Vaak werken deze mensen onder een valse naam. Bezorgdiensten zeggen zelf regelmatig controles uit te voeren op de identiteit van hun koeriers.