Portemonnee

Grootste voedselbank van Groot-Brittannië luidt noodklok, waarschuwt voor moeilijkste winter ooit

20-10-2022 13:47

Supermarkt
Shutterstock.

LONDEN, 20 oktober (Reuters) – Het grootste voedselbanknetwerk van Groot-Brittannië heeft donderdag een noodoproep gelanceerd en waarschuwt voor de moeilijkste winter ooit omdat meer mensen honger dreigen te lijden als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud.

De Trussell Trust, die een netwerk van 1300 voedselbanken in het Verenigd Koninkrijk ondersteunt, zei dat de nood dramatisch was toegenomen.

De organisatie deelde in augustus en september 46% meer voedselpakketten uit dan in 2021 en voorspelde dat in de komende zes maanden 1,3 miljoen pakketten zouden worden uitgedeeld, waaronder een half miljoen voor kinderen.

Maar het waarschuwde dat de vraag voor het eerst groter was dan de donaties, wat betekent dat de voedselbanken zelf meer voedsel moeten kopen. Volgens de organisatie is dit niet houdbaar.

“Geconfronteerd met de perfecte storm van stijgende energieprijzen, inflatie en een potentiële recessie die mensen dieper in de armoede duwt, drijven de stijgende kosten van levensonderhoud een tsunami van behoeften naar de voedselbanken”, aldus Emma Revie, CEO van de Trussell Trust.

“We wilden nooit een oproep als deze doen, we hadden liever dat er helemaal geen voedselbanken nodig waren. Maar nu staan ze in de frontlinie van deze noodsituatie, we hebben geen andere optie,” zei ze.

Revie riep de regering op om een steunpakket in te stellen dat rechtstreeks gericht is op mensen met de laagste inkomens.

Maandag heeft de nieuwe minister van Financiën, Jeremy Hunt, echter een omvangrijke steunregeling voor energie voor huishoudens ingeperkt en geplande belastingverlagingen teruggedraaid.

En op woensdag kregen huishoudens die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud een nieuwe klap te verwerken toen uit officiële gegevens bleek dat de grootste stijging van de voedselprijzen sinds 1980 de inflatie vorige maand opnieuw in de dubbele cijfers duwde en het hoogste punt in 40 jaar in juli evenaarde.