Buitenland

Liz Truss treedt na anderhalve maand af als premier

20-10-2022 14:36

Shag 7799/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Liz Truss treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk. Premier Truss kondigde haar aftreden zojuist aan in een speech voor haar ambtswoning op Downing Street. Ze heeft koning Charles haar ontslag aangeboden als partijleider, en daarmee als premier. De beslissing komt na weken van onrust over de economische en financiële plannen, die buitengewoon slecht vielen bij de markten en het publiek.

Truss zei in haar verklaring dat ze had overlegd met de voorzitter van de het 1922-comité van haar partij. Dat orgaan moet zo snel mogelijk nieuwe leiderschapsverkiezingen organiseren. Ze zal formeel aanblijven totdat de Conservatieven een nieuwe leider hebben.

45 dagen heeft de regeerperiode van premier Truss geduurd. Dat maakt haar tot de kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk, met een mandaat binnen haar eigen partij. Haar vervanger moet volgende week al gekozen worden, wat betekent dat het land aan het eind van 2022 zeker drie premiers zal hebben gehad dat jaar.

In de negentiende eeuw had het land een premier die korter zat. Arthur Wellesley, de hertog van Wellington, was in 1834 slechts 23 dagen premier. Dit was dezelfde man die Napoleon versloeg bij Waterloo. Wellington was echter een plaatsvervangend premier, en had zelf Robert Peel in gedachte, die op dat moment niet in het land was. De koning had Wellington gevraagd te regeren, nadat hij zijn voorganger had ontslagen. De hertog bleef drie weken aan de macht totdat Robert Peel terugkeerde naar het land om de taak over te nemen.

Labour en de Liberalen maken nogmaals van de gelegenheid gebruik om aan te dringen op nieuwe verkiezingen. Labour doet het momenteel een stuk beter dan de Conservatieve partij in de peilingen. Nicola Sturgeon, de premier van Schotland, zegt in een reactie dat ze ”geen woorden” heeft om de ”complete puinzooi” te beschrijven. Ook de Schotse nationalisten willen landelijke verkiezingen.