Binnenland

Ollongren: Er is te lang gewacht met onderzoek naar nalatigheid rond mortierongeluk Mali

20-10-2022 15:46

Kajsa Ollongren
Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66). Screenshot NOS.

Door: Jan Omvlee, TPO- Er komt alsnog een onderzoek naar mogelijke nalatigheid door medewerkers van het ministerie van Defensie, voorafgaand aan de dood van twee militairen in Mali. Minister van Defensie Kajsa Ollongren kondigde dit gisteren al aan na een brief van de nabestaanden aan premier Rutte. De nabestaanden dringen al jaren aan op een onafhankelijk onderzoek, en zagen geen andere keus meer dan zich direct tot het Torentje te richten.

In 2016 kwamen de Nederlandse militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld om het leven bij een oefening met mortieren in Mali. Een andere militair raakte hierbij gewond. Achteraf bleek dat de mortieren instabiel waren geworden door slecht onderhoud. De ambtelijke top van Defensie had echter geen zin in een onderzoek naar ”nalatigheid en verwijtbaar handelen” van Defensiepersoneel. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert, die van 2012 tot 2017 over Defensie ging, had zo’n onderzoek wel gewild, maar werd tegengewerkt.

De minister gaf vandaag een toelichting op haar besluit, tot tevredenheid van de Tweede Kamer. Minister Ollongren zegt dat het tijd was dat er eens gekeken werd naar de het handelen van Defensie rond het mortierongeval. Ze stelt nu een onafhankelijke commissie in om te onderzoeken ”of en hoe eventueel individueel nalatig en/of verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld”. Ze is ook van plan om te gaan praten met de nabestaanden van de militairen.