Binnenland

Taghi wil naam weten van arts die meevloog uit Dubai, maar politie weigert

20-10-2022 13:52

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar Taghi opgesloten zit. Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Ridouan Taghi, de man die ervan wordt verdacht een leidinggevende positie te hebben gehad binnen een grote criminele organisatie, zal van de politie niet de naam krijgen van een arts die meevloog na zijn arrestatie. Taghi spande een kort geding aan om aan de naam te komen. Dat geding werd vorige week achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank heeft vanochtend volgens RTL Nieuws laten weten dat het verzoek is afgewezen.

De vermeende topcrimineel werd in 2019 gearresteerd in Dubai. Tijdens zijn detentie daar, die een paar dagen duurde, is hij mishandeld. Hij werd onder andere getaserd, en agenten uit Dubai en Marokko zouden hem met de dood hebben bedreigd. Ook sloeg een agent hem een blauw oog.

De arts die meevloog in het vliegtuig naar Nederland zou volgens Taghi te weinig aandacht hebben gehad voor zijn verwondingen. Daarom wil Taghi een formele klacht indienen, waarvoor hij de naam wilde hebben.

Het afzetten van het terrein rond de gevangenis in Vught, vorige week donderdag, was trouwens het gevolg van een ”brutale kwajongensstreek”, dat zeggen bronnen tegen EenVandaag. Er werd een melding gedaan van een op handen zijnde ontsnappingspoging door Taghi. Hij zou doormiddel van een helikopter uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vugt hebben willen vluchten. De omgeving van de inrichting werd afgezet, en voorbijgangers werden gecontroleerd.

Achteraf bleek het om een valse melding te gaan, waar de politie nu onderzoek naar doet. Agenten hebben al op de stoep gestaan bij de jongen die de melding deed.