Achtergrond

Wat de door Poetin opgelegde ‘staat van beleg’ betekent voor bezette regio’s in Oekraïne

20-10-2022 12:58

Tanks
Russian Defense Ministry Press Service via AP

20 OKTOBER (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag de staat van beleg afgekondigd in vier gedeeltelijk bezette regio’s in Oekraïne die Rusland als de zijne beschouwt.

Hoewel Rusland de vier regio’s – Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia – eenzijdig heeft geannexeerd en niet volledig controleert, legt het er de staat van beleg op alsof het Russische gebieden zijn.

De wet waarop Poetin zich beroept, dateert van 2002, is nog nooit gebruikt en kan alleen worden toegepast als Rusland wordt geconfronteerd met agressie of de “onmiddellijke dreiging van agressie”.

Hieronder volgen enkele van de mogelijke gevolgen van Poetins decreet:

Mobilisatie

De staat van beleg brengt in Rusland automatisch een algemene of gedeeltelijke mobilisatie van de troepen met zich mee.

Er heeft echter al een gedeeltelijke mobilisatie plaatsgevonden in Rusland en deze is uitgebreid tot de bezette regio’s, dus het is onduidelijk of er nog meer manschappen zullen worden opgeroepen.

In het decreet staat dat de autoriteiten onder de staat van beleg de bevoegdheid zullen hebben om maatregelen te nemen “om in de behoeften van de Russische strijdkrachten te voorzien”, en dat “territoriale verdediging” zal worden gevoerd.

Vitaliy Kim, gouverneur van de regio Mykolaiv in het zuiden van Oekraïne, zei dat hij geloofde dat Poetins decreet bedoeld was om Rusland in staat te stellen “onze mensen te mobiliseren die in bezet gebied zijn gebleven”.

Burgers dwingen om te dienen in de strijdkrachten van een bezettingsmacht wordt gedefinieerd als een schending van de Conventies van Genève over oorlogsgedrag.

Bewegingsbeperkingen

De staat van beleg staat de autoriteiten toe de bewegingsvrijheid te beperken en een uitgaansverbod in te stellen om mensen thuis te houden.

De Russische mensenrechtenadvocaat Pavel Chikov zei dat de wetten ook controleposten en voertuiginspecties inhouden, terwijl de autoriteiten de bevoegdheid hebben om mensen maximaal 30 dagen vast te houden.

Russische functionarissen in Cherson hadden al aangekondigd dat burgers zeven dagen niet in de regio mogen komen.

Vladimir Saldo, hoofd van het Russische bestuur, verklaarde volgens het staatspersbureau TASS dat een avondklok voorlopig niet nodig is, kort voordat hij bevestigde dat hij het gezag overdraagt aan het leger.

Gedwongen verhuizingen

De maatregelen kunnen volgens Chikov ook de gedwongen verhuizing van mensen naar andere regio’s mogelijk maken.

De Russische wet staat de tijdelijke “hervestiging” van inwoners naar veilige gebieden en de evacuatie van “objecten van economische, sociale en culturele betekenis” toe. Saldo kondigde woensdag aan dat in de komende zes dagen 50.000-60.000 mensen uit een deel van de regio Kherson zouden worden geëvacueerd, nu het Oekraïense tegenoffensief steeds meer vaart krijgt.

Het hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, zei woensdag dat 5 miljoen inwoners van de Donbas-regio en andere delen van Zuidoost-Oekraïne de afgelopen jaren in Rusland een “toevluchtsoord” hebben gevonden voor vervolging door Kiev, aldus TASS.

Oekraïne heeft Rusland ervan beschuldigd mensen uit bezette gebieden te deporteren. Een Amerikaanse gezant zei in september dat Rusland mogelijk 900.000 tot 1,6 miljoen Oekraïners met geweld heeft gedeporteerd en beschuldigde het land van een oorlogsmisdaad.