Binnenland

Leden tuindersvereniging Dordrecht zitten met handen in het haar vanwege PFAS

21-10-2022 09:02

Air Images/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Leden van een tuindersvereniging bij Dordrecht weten volgens NRC niet wat ze moeten met advies van het RIVM. De amateurtuinders kregen begin vorige maand te horen dat in de gewassen uit hun moestuintjes zoveel PFAS zit, dat ze er beter niet teveel van kunnen eten. PFAS is een verzamelnaam voor een aantal schadelijke chemicaliën die niet door de natuur afgebroken kunnen worden. Ze blijven dus rondzwerven in de voedselketen, met mogelijk schadelijke gevolgen.

Nu krijgt de gemiddelde Nederlander sowieso teveel PFAS binnen volgens het RIVM, maar bij Dordrecht ligt ook nog eens een chemiefabriek van het Amerikaanse Chemours, vroeger van DuPont. Die fabriek stoot veel PFAS uit, en dat komt dan terecht in de directe omgeving. Het gevolg is dat de bodem ermee bezaait wordt, en de gewassen en dieren ermee besmet raken.

Volgens een tuinder van vereniging Vlijpark was er veel woede toen het nieuws voor het eerst rauw op hun dak viel. Er waren zelfs leden van plan om groentes en eieren naar de fabriek te gooien, al is hier nooit wat van gekomen. Bij anderen bekoelde de woede echter sneller. Boos worden op de fabriek alleen is eigenlijk ook geen oplossing, zo zegt een tuinder, want de hele samenleving profiteert van de producten die de industrie maakt. ”We kijken anders naar de industrie van vroeger. Laten we die veranderen.”

De leden van de tuindersvereniging waren juist geïnteresseerd in tuinieren omdat ze natuurlijker voedsel wilden eten, en minder afhankelijk wilden zijn van de supermarkt. Nu krijgen ze te horen dat ze beter af kunnen wisselen met die groentes uit de supermarkt. Daar zit weliswaar ook teveel PFAS in, maar minder dan in hun eigen tuintjes. Groente en fruit verwerken of aan vogels voeren, lost het probleem ook niet echt op, want de chemicaliën zijn hiermee nog niet weg.