Buitenland

Rusland beveelt burgers Kherson ‘onmiddellijk’ te verlaten, wegens ‘gespannen situatie’

22-10-2022 15:45

Vernietigde Russische voertuigen in Cherson. Pavlovska Yevheniia/Shutterstock

22 oktober (Reuters) – Russische bezettingsautoriteiten in de Oekraïense stad Kherson hebben burgers zaterdag verteld dat zij onmiddellijk moeten vertrekken vanwege wat zij de gespannen militaire situatie noemen nu de Oekraïense strijdkrachten oprukken.

Duizenden burgers vertrekken al dagen over de Dnipro rivier na waarschuwingen voor een dreigend Oekraïens offensief om de stad te heroveren, maar de waarschuwing van zaterdag werd met hernieuwde urgentie gegeven.

“Vanwege de gespannen situatie aan het front, het toegenomen gevaar van massale beschietingen van de stad en de dreiging van terroristische aanvallen, moeten alle burgers onmiddellijk de stad verlaten en oversteken naar de linker (oostelijke) oever van de Dnipro!” aldus een verklaring op Telegram.

“Zorg voor de veiligheid van uw familie en vrienden! Vergeet geen documenten, geld, waardevolle spullen en kleding.”

De verklaring zei dat alle afdelingen en ministeries van het Russische bestuur in Kherson ook moeten vertrekken. De mensen werden opgeroepen aan boord te gaan van rivierboten over de Dnipro.

Hoogtepunt

Een van de belangrijkste gevechten van de acht maanden durende oorlog komt tot een hoogtepunt bij Kherson nu Oekraïense troepen oprukken langs de westoever van de Dnipro, met als doel de stad te heroveren en duizenden Russische troepen te omsingelen.

Oekraïne heeft een informatiestop van het Kherson-front ingesteld, maar de Russische bevelhebber generaal Sergei Surovikin zei deze week dat de situatie in Kherson “al moeilijk” was en dat Rusland “moeilijke beslissingen” daar niet uitsluit.

In een briefing op zaterdag zei het Russische ministerie van Defensie dat zijn troepen een Oekraïense poging om door zijn linie in de regio Kherson te breken hadden afgeslagen. Reuters kon de beweringen op het slagveld niet onafhankelijk bevestigen.

Kernwapens

Kherson is de enige provinciehoofdstad die Rusland sinds zijn invasie van 24 februari intact heeft veroverd en vastgehouden. De regio Kherson was een van de vier regio’s waarvan president Vladimir Poetin vorige maand zei dat Moskou ze “voor altijd” als zijn eigen grondgebied zou opeisen.

Poetin heeft gezegd dat hij bereid is zo nodig zijn toevlucht te nemen tot kernwapens om te verdedigen wat Rusland als zijn eigen land opeist. De verklaarde annexatie werd als illegaal veroordeeld door Oekraïne, zijn bondgenoten en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.