Buitenland

Rusland vertelt Frankrijk dat Oekraine ‘vuile bom’ zou kunnen inzetten

23-10-2022 14:12

Kernafval
Shutterstock.

23 oktober (Reuters) – De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft zondag in een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot gezegd dat de situatie in Oekraïne snel verslechtert en neigt naar “ongecontroleerde escalatie”.

In een door Rusland gepubliceerd telefoongesprek met de Franse minister van Defensie Sebastien Lecornu zei Shoigu dat Moskou bezorgd was dat Oekraïne een ‘vuile bom’ zou kunnen gebruiken in het conflict, zonder bewijs te leveren voor de suggestie dat Oekraïne zo’n wapen zou kunnen gebruiken.

“Ze bespraken de situatie in Oekraïne, die snel verslechtert”, aldus het ministerie van Defensie in een verslag van het gesprek. “Het neigt naar verdere ongecontroleerde escalatie.”

Een zogenaamde vuile bom maakt gebruik van conventionele explosieven met daarin (niet explosief) radioactief materiaal. Na ontploffing van zo’n bom raakt een gebied radioactief besmet en wordt radio-actief materiaal de lucht in geblazen dat zich over een groot gebeid kan verspreiden.

Ook in een telefonisch gesprek met de Turkse minister van Defensie heeft de Russiscche minister van Defensie zijn zorgen geuit over het gebruik van een ‘vuile bom’ door Oekraïne.

Het ministerie van Defensie gaf geen verdere informatie over zijn verklaring.

Het Russische ministerie van Defensie vertelde zondag aan de pers dat Russiche troepen de afgelopen 24 uur aanvallen op de energie- en militaire infrastructuur van Oekraïne zijn blijven uitvoeren.

Rusland zei ook dat het een groot munitiedepot in de centrale regio Tsjerkasië had vernietigd en Oekraïense tegenoffensieven langs de frontlinies in Zuid- en Oost-Oekraïne had afgeslagen.

Reuters kon de beweringen niet onafhankelijk verifiëren.