Buitenland

Russische zender RT roept op tot verdrinken van Oekraïense kinderen, Oekraïne woest

23-10-2022 19:14

23 oktober (Reuters) – Oekraïne heeft zondag het door de Russische staat gecontroleerde mediakanaal RT bestempeld als aanjager van genocide, nadat een presentator had gezegd dat Oekraïense kinderen die de Russen onder de Sovjet-Unie als bezetters zagen, verdronken hadden moeten worden.

In een uitzending van vorige week zei RT-presentator Anton Krasovsky dat kinderen die kritiek hadden op Rusland “rechtstreeks in een rivier met sterke stroming” hadden moeten worden gegooid.

Krasovsky – een pro-oorlog commentator op de Russische TV die door de Europese Unie is gesanctioneerd – reageerde op een verhaal van de Russische sciencefictionschrijver Sergei Lukyanenko over hoe, toen hij in de jaren tachtig voor het eerst Oekraïne bezocht, kinderen hem vertelden dat ze een beter leven zouden hebben als Moskou hun land niet bezette.

“Ze hadden verdronken moeten worden in de Tysyna (rivier),” zei Krasovski als antwoord. “Verdrink die kinderen gewoon, verdrink ze.” Als alternatief, zei hij, konden ze in hutten worden gestopt en verbrand.

In een kort fragment van het interview dat op sociale media werd gedeeld, lachte Krasovski ook om berichten dat Russische soldaten tijdens de invasie oudere Oekraïense vrouwen hadden verkracht.

“Regeringen die RT nog steeds niet hebben verboden, moeten dit fragment bekijken”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een tweet met een link naar een fragment van het interview.

“Agressief aanzetten tot genocide (we zullen deze persoon ervoor berechten), wat niets te maken heeft met vrijheid van meningsuiting. Verbied RT wereldwijd,” voegde Kuleba eraan toe.

De Russische staatstelevisie, die zwaar gecontroleerd wordt door het Kremlin, is een uitgesproken voorstander van de Russische invasie in Oekraïne. Presentatoren hebben berichten over Russische oorlogsmisdaden stelselmatig van de hand gewezen en velen hebben de zendtijd gebruikt om de Russische president Vladimir Poetin op te roepen tot een nog agressievere aanpak van de invasie.

Het Kremlin ontkent dat zijn troepen oorlogsmisdaden hebben begaan in Oekraïne.