Politiek Buitenland

Italië: Giorgia Meloni duidt zichzelf aan met mannelijke vorm van ‘premier’, vakbond en feministische politica woest

24-10-2022 16:53

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. 22 september, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

MILAAN, 24 oktober (Reuters) – Giorgia Meloni is de eerste vrouwelijke premier van Italië, maar ze kiest ervoor om zichzelf aan te duiden met de mannelijke vorm van haar nieuwe titel.

In het Italiaans kunnen namen een mannelijke of vrouwelijke vorm aannemen en Meloni’s formele titel “Presidente del Consiglio” werd voorafgegaan door het mannelijke lidwoord “il“, in plaats van het vrouwelijke “la“, in de eerste verklaring die zondag door haar bureau werd uitgegeven.

Een brief van Meloni die maandag in het parlement werd voorgelezen deed hetzelfde.

Hoewel ze een baanbreker is voor vrouwen in de Italiaanse politiek, staat ze aan het hoofd van een conservatief-rechtse partij en staat ze niet bekend als feministe: ze is tegen vrouwenquota in de raad van bestuur en het parlement, omdat ze vindt dat vrouwen door verdienste aan de top moeten komen, en vrijdag benoemde ze slechts zes vrouwen in haar 24-koppige kabinet.

Haar keuze van het lidwoord werd bekritiseerd door Usigrai, de belangrijkste vakbond bij de staatsomroep RAI, en door Laura Boldrini, een feministische centrumlinkse wetgever en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer die in die functie altijd “la presidente” werd genoemd.

Het kantoor van Meloni reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Volgens het corporate genderbeleid van de RAI moet de vrouwelijke vorm worden gebruikt wanneer die bestaat, en “geen enkele collega kan daarom worden verplicht het mannelijke te gebruiken” om naar Meloni te verwijzen, zei Usigrai in een verklaring.

Boldrini koppelde de taalkeuze van de premier aan de naam van haar partij, Broeders van Italië.

“De eerste vrouwelijke premier draagt de mannelijke naam. Is het gebruik van de vrouwelijke vorm te veel voor de leider van Broeders van Italië, een partij die ‘Zusters’ al uit haar naam weglaat?” tweette Boldrini.

De Accademia della Crusca, een bewaker van de Italiaanse taal, heeft gezegd dat het gebruik van het vrouwelijke voor functies die door vrouwen worden bekleed de grammaticaal juiste keuze is.

Wie echter om ideologische of generationele redenen de voorkeur geeft aan de traditionele mannelijke vorm, heeft daar het volste recht toe, zei haar voorzitter Claudio Marazzini tegen het Italiaanse persbureau Adnkronos.