Buitenland

Rishi Sunak is vrijwel zeker de nieuwe Conservatieve partijleider, en daarmee premier

24-10-2022 15:15

De Britse premier Rishi Sunak, Foto: Shag 7799/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Britten lijken voor het eerst een premier te gaan krijgen met wortels in Zuid-Azië. Rishi Sunak, wiens familie van oorsprong uit India komt, is de enige kandidaat voor het Conservatieve partijleiderschap, na de 45-dagen durende regeerperiode van Liz Truss. Sunak was tijdens de vorige leiderschapsverkiezing al de voornaamste uitdager van Truss, en krijgt nu alsnog de post.

De laatste potentiële uitdager van Sunak, Penny Mordaunt, trok zich vanmiddag op het laatste moment terug uit de race. Het was al twijfelachtig hoeveel medeconservatieven Mordaunt mee zou krijgen, terwijl voor Sunak de steunbetuigingen binnenstroomden.

Vandaag was de deadline waarin Conservatieve politici zich kandidaat konden stellen, en uiteindelijk is Sunak de enige geweest die voldoende steun kon verzamelen om op geloofwaardige wijze mee te doen aan de verkiezing. Dat zal hem nu bespaard blijven.

Gisteren werd bekend dat voormalig premier Boris Johnson afzag van een gooi naar het premierschap. Zijn naam werd al sinds het aftreden van Truss genoemd, en hij leek nog wat steun te hebben onder parlementariërs. Johnson schreef in een verklaring dat hij genoeg steun had om aan de verkiezingen meet te doen, en dat hijzelf geloofde dat hij de beste kandidaat zou zijn. Hij zou in de afgelopen dagen echter hebben ontdekt dat dit niet de goede keuze zou zijn voor het belang van het land. Johnson zei nog geprobeerd te hebben om Sunak ene Mordaunt op één lijn te krijgen, maar dit zou hem niet zijn gelukt. Het terugtreden van Mordaunt is dus niet aan een interventie van Johnson toe te schrijven.