Buitenland

FAA waarschuwt voor luchtvaartveiligheidsrisico’s door 5G, wil meer limitering

25-10-2022 21:41

CC vrij

25 oktober (Reuters) – De Federal Aviation Administration (FAA) wil dat de Amerikaanse telecomtoezichthouder zorgt voor een vertraging van sommige 5G C-Band transmissies van kleinere operators.

Waarnemend FAA-baas Billy Nolen zei dat het agentschap wil dat de Federal Communications Commission (FCC) vrijwillige mitigaties die AT&T en Verizon eerder dit jaar overeenkwamen, mandateert voor 19 kleinere telecoms en andere spectrumhouders.

In een niet eerder gemelde brief van vrijdag haalde Nolen gegevens uit de industrie aan die vaststelden dat “de veiligheid van de luchtvaart in gevaar zou komen als de Amerikaanse overheid bepaalde aanvullende operationele limieten in de 5G C-Band omgeving niet codificeert.”

De brief werd gestuurd naar de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) en FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel kreeg een kopie. De NTIA, FAA en FCC gaven niet onmiddellijk commentaar.

Bezorgdheid dat de 5G-dienst zou kunnen interfereren met hoogtemeters van vliegtuigen, die gegevens geven over de hoogte van een vliegtuig boven de grond en cruciaal zijn voor landingen bij slecht weer, leidde eerder dit jaar tot storingen op sommige Amerikaanse luchthavens.

In de brief van Nolen wordt gewaarschuwd dat als de FCC de maatregelen niet oplegt, “de FAA gedwongen zou zijn onmiddellijk maatregelen te nemen om de veiligheid van de reizigers te garanderen, waardoor de kans op vluchtstoringen in de Verenigde Staten toeneemt”.

In juni zijn Verizon en AT&T vrijwillig overeengekomen om het gebruik van C-Band 5G uit te stellen tot juli 2023, omdat luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen moeten aanpassen om interferentie te voorkomen.

CEO’s van luchtvaartmaatschappijen hadden op 17 januari gewaarschuwd voor een dreigende “catastrofale” luchtvaartcrisis die bijna al het verkeer aan de grond had kunnen houden vanwege de invoering van 5G. Een overeenkomst die kort voor een deadline van januari werd gesloten, kon niet voorkomen dat tientallen buitenlandse luchtvaartmaatschappijen internationale vluchten naar de Verenigde Staten annuleerden, en zette het Amerikaanse regelgevingssysteem in een kwaad daglicht.