Buitenland

Oekraïense minister van Defensie: ‘Ik geloof niet dat Poetin kernwapens zal gebruiken’

26-10-2022 16:25

Nuclear explosion
Shutterstock.

KYIV, 26 oktober (Reuters) – De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov heeft woensdag gezegd dat hij niet gelooft dat de Russische president Vladimir Poetin kernwapens zal gebruiken.

Poetin heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Rusland het recht heeft zich te verdedigen met alle wapens in zijn arsenaal, dat de grootste nucleaire voorraad ter wereld omvat. De tegenslagen van Rusland in de oorlog in Oekraïne hebben de westerse bezorgdheid vergroot dat Poetin een tactisch kernwapen zou kunnen gebruiken.

“Mijn persoonlijke mening is dat Poetin geen kernwapens zal gebruiken,” zei Reznikov tijdens een persconferentie toen hem naar de kwestie werd gevraagd.

Moeilijk tegenoffensief

Het Oekraïense tegenoffensief tegen de Russische troepen in de zuidelijke regio Kherson blijkt moeilijker dan in het noordoosten vanwege het natte weer en het terrein, zei de Oekraïense minister van Defensie woensdag.

De troepen van Kiev oefenen druk uit op de Russische troepen in de strategisch belangrijke regio Kherson, die sinds het begin van de invasie van 24 februari door Moskou is bezet, waardoor president Vladimir Poetin met een nieuwe grote tegenslag op het slagveld wordt bedreigd.

“Ten eerste is het zuiden van Oekraïne een landbouwgebied, en we hebben veel irrigatie- en watervoorzieningskanalen, en de Russen gebruiken die als loopgraven”, zei minister van Defensie Oleksii Reznikov tegen een persconferentie. “Het is handiger voor hen.”

“De tweede reden zijn de weersomstandigheden. Dit is het regenseizoen, en het is erg moeilijk om gevechtsdraagwagens met wielen te gebruiken,” zei hij, eraan toevoegend dat dit de opties voor de Oekraïense strijdkrachten verminderde.

“De tegenoffensieve campagne in de richting van Kherson is moeilijker dan in de richting van Kharkiv,” voegde hij eraan toe.

Reznikov ging niet in op de plannen van Kiev in het zuiden.

Winter

De temperaturen kunnen ver onder nul graden Celsius dalen in de winter, die nu slechts enkele weken op zich laat wachten, en Kiev heeft buitenlandse partners aangespoord hun leveringen van luchtafweermiddelen op te voeren om te helpen.

Reznikov zei dat hij verwacht dat Oekraïne de komende tien dagen geavanceerde luchtafweersystemen van de Verenigde Staten in ontvangst zal nemen.