Buitenland

Hoge energieprijs, Oekraïne-oorlog zullen ‘groene transitie’ helpen versnellen

27-10-2022 11:23

Sara Winter/Shutterstock

BENGALURU, India (AP) – De stijgende energiekosten als gevolg van verschillende economische factoren en de oorlog in Oekraïne kunnen een keerpunt zijn in de richting van schonere energie, aldus het Internationaal Energieagentschap in een rapport van donderdag. Volgens het rapport zal de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen, waaronder kolen, olie en aardgas, de komende decennia een piek of een plateau bereiken.

In het rapport werd gekeken naar scenario’s op basis van het huidige beleid en werd gesteld dat het gebruik van steenkool de komende jaren zal afnemen, dat de vraag naar aardgas tegen het einde van het decennium een plateau zal bereiken en dat de stijgende verkoop van elektrische voertuigen betekent dat de behoefte aan olie halverwege de jaren 2030 zal afvlakken en halverwege de eeuw licht zal afnemen. De totale uitstoot stijgt momenteel elk jaar, maar langzaam.

“Energiemarkten en -beleid zijn veranderd als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne, niet alleen voorlopig, maar voor de komende decennia”, aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. Een stijging van de vraag na de opheffing van de COVID-19 pandemische beperkingen en knelpunten in de bevoorradingsketens hebben ook bijgedragen tot de stijgende energieprijzen.

“De energiewereld verandert dramatisch voor onze ogen. Reacties van regeringen overal ter wereld beloven dat dit een historisch en definitief keerpunt wordt naar een schoner, betaalbaarder en veiliger energiesysteem”, aldus Birol.

Aardgas

De rol van aardgas als “overgangsbrandstof” die de kloof tussen een op fossiele brandstoffen gebaseerd energiesysteem en een hernieuwbaar systeem zal overbruggen, heeft ook een deuk opgelopen, aldus het rapport. Hoewel het een fossiele brandstof is, wordt aardgas beschouwd als schoner dan steenkool en olie, aangezien de verbranding ervan minder kooldioxide produceert.

Maar ondanks de grotendeels positieve vooruitzichten, voegt het rapport eraan toe dat het aandeel van fossiele brandstoffen in de mondiale energiemix de wereld op weg zet naar een opwarming van 2,5 graden Celsius tegen het einde van de eeuw, een hele graad meer dan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs.

Dat is in overeenstemming met een rapport van de VN dat woensdag is gepubliceerd en waarin staat dat de huidige klimaatverbintenissen “bij lange na niet” voldoen aan de ambitieuze doelstelling. Volgens vooraanstaande klimaatwetenschappers moet de uitstoot tegen 2030 met 45% worden verminderd om de opwarming in overeenstemming te brengen met de doelstelling van 1,5°C.

Analisten van het energiebeleid zeggen dat er weliswaar veelbelovende stappen in de goede richting zijn gezet, maar dat de overgang naar schone energie veel sneller moet verlopen.

Meer dan 2 biljoen dollar

“Investeringen in schone energie leveren resultaten op. Het is de reden waarom de wereld op weg is om de piek van de CO2-uitstoot te bereiken. Maar dat is pas de eerste stap. We hebben grote emissiereducties nodig, geen plateau“, aldus Dave Jones, energieanalist bij de Londense milieudenktank Ember.

Het rapport schat dat de investeringen in schone energie tegen 2030 meer dan 2 biljoen dollar zullen bedragen, maar voegt eraan toe dat ze moeten verdubbelen om de overgang in overeenstemming te houden met de klimaatdoelstellingen.

“De energiecrisis heeft afbreuk gedaan aan de klimaatcrisis, maar gelukkig is het antwoord op beide hetzelfde: een gigantische toename van investeringen in schone energie”, aldus Jones.

“In dit verslag wordt een zeer sterk economisch pleidooi gehouden voor hernieuwbare energie, die niet alleen goedkoper en betaalbaarder is dan fossiele alternatieven, maar ook veel beter bestand blijkt tegen economische en geopolitieke schokken”, aldus Maria Pastukhova, senior beleidsadviseur bij E3G, een denktank op het gebied van klimaatverandering.

Zij voegde eraan toe dat de leiders en onderhandelaars op de VN-klimaatconferentie in Egypte volgende maand “dubbel werk” moeten doen bij de vermindering van de vraag naar energie en financiële middelen moeten vrijmaken voor ontwikkelingslanden om hun overgang naar hernieuwbare energiebronnen te helpen financieren, wat de uitstootvermindering zou versnellen.