Buitenland

Rusland intimideert Westen: ‘Commerciële satellieten kunnen een legitiem doelwit worden’

27-10-2022 10:59

Satelliet
Shutterstock.

LONDEN, 27 oktober (Reuters) – Een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat commerciële satellieten van de Verenigde Staten en hun bondgenoten een legitiem doelwit voor Rusland kunnen worden als zij betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne.

Rusland, dat in 1957 de Spoetnik 1, de eerste door mensen gemaakte satelliet, in de ruimte lanceerde en in 1961 de eerste mens in de ruimte bracht, heeft een aanzienlijke offensieve ruimtevaartcapaciteit – net als de Verenigde Staten en China. In 2021 lanceerde Rusland een anti-satellietraket om één van zijn eigen satellieten te vernietigen.

Konstantin Vorontsov, adjunct-directeur van de afdeling non-proliferatie en wapenbeheersing van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde de Verenigde Naties dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten de ruimte proberen te gebruiken om de westerse dominantie af te dwingen.

‘Quasi-burgerlijke infrastructuur’

Vorontsov, die voorlas uit aantekeningen, zei dat het gebruik van westerse satellieten om de Oekraïense oorlogsinspanningen te ondersteunen “een uiterst gevaarlijke trend” is.

“Quasi-burgerlijke infrastructuur kan een legitiem doelwit zijn voor een vergeldingsaanval”, zei Vorontsov tegen de Eerste Commissie van de Verenigde Naties, en voegde eraan toe dat het gebruik van dergelijke satellieten door het Westen om Oekraïne te steunen “provocerend” was.

“We hebben het over de betrokkenheid van onderdelen van de civiele ruimte-infrastructuur, waaronder commerciële, door de Verenigde Staten en hun bondgenoten bij gewapende conflicten”, aldus Vorontsov in de Verenigde Naties.

Vorontsov noemde geen specifieke satellietbedrijven, hoewel Elon Musk eerder deze maand zei dat zijn raketbedrijf SpaceX zijn Starlink-internetdienst in Oekraïne zou blijven financieren, onder verwijzing naar de noodzaak van “goede daden”.

De oorlog in Oekraïne heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost, het wereldwijde economische herstel na de Sovjet-Unie ondermijnd en de ernstigste confrontatie met het Westen uitgelokt sinds de Cubaanse Raketcrisis van 1962.