Buitenland

Joe Biden: ‘Als Poetin geen kernwapens wil gebruiken, waarom blijft hij er dan over praten?’

28-10-2022 10:38

Nuke
Shutterstock.

WASHINGTON, 27 oktober (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich donderdag sceptisch uitgelaten over de opmerking van de Russische president Vladimir Poetin dat hij niet van plan is een kernwapen te gebruiken in Oekraïne.

In een toespraak eerder op de dag bagatelliseerde Poetin een nucleaire impasse met het Westen. Hij benadrukte dat Rusland niet met kernwapens had gedreigd en alleen had gereageerd op nucleaire “chantage” van westerse leiders.

“Als hij dat niet van plan is, waarom blijft hij er dan over praten? Waarom heeft hij het over de mogelijkheid om een tactisch kernwapen te gebruiken?” zei Biden in een interview met NewsNation.

“Hij is erg gevaarlijk geweest in hoe hij dit heeft benaderd,” zei Biden.

Poetin en andere Russische functionarissen hebben de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat Rusland kernwapens zou kunnen gebruiken om zijn territoriale integriteit te beschermen, opmerkingen die in het Westen worden geïnterpreteerd als impliciete dreigementen om ze te gebruiken om delen van Oekraïne te verdedigen die Rusland beweert te hebben geannexeerd.

In een interview eerder op CNN zei John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, dat het mogelijk is dat Rusland het gebruik van een zogenaamde vuile bom overweegt en een voorwendsel opzet om Oekraïne de schuld te geven. Maar hij zei dat de Verenigde Staten nog geen tekenen hadden gezien dat dit noodzakelijkerwijs het geval was.

“Ze geven vaak anderen de schuld van wat ze zelf doen of op het punt staan te doen. Dus daarom moeten we dat serieus nemen,” zei Kirby over de beschuldigingen van Poetin.

“Ik zal u ook zeggen dat we zelfs vandaag geen tekenen zien dat de Russen van plan zijn een vuile bom te gebruiken of zelfs maar voorbereidingen daarvoor te treffen.”