Buitenland

Na Zweden Democraten, Rusland en Wit-Rusland ook Iran niet welkom bij Nobelprijs-gala

28-10-2022 15:47

KOPENHAGEN, Denemarken (AP) – Ook de ambassadeur van Iran is dit jaar uitgesloten van de Nobelprijsuitreiking in Stockholm vanwege “de ernstige en escalerende situatie” in het land, aldus de particuliere stichting die de prestigieuze prijzen beheert vrijdag.

Eerder deze week werden de gezanten van Rusland en Wit-Rusland uitgesloten van deelname aan het glitterende evenement vanwege de oorlog in Oekraïne.

“Gezien de ernstige en escalerende situatie vinden wij dat de ambassadeur van Iran niet mag worden uitgenodigd voor de uitreiking van de Nobelprijs”, aldus de Nobelstichting in een verklaring. Normaal gesproken worden in Zweden gestationeerde ambassadeurs uitgenodigd voor het jaarlijkse evenement op 10 december.

Iran

De demonstraties in Iran, met als slogan #womanlifefreedom, waren eerst gericht op vrouwenrechten en de door de staat voorgeschreven hijab, of hoofddoek voor vrouwen. Maar ze evolueerden snel naar oproepen om de sjiitische geestelijken die Iran sinds de islamitische revolutie van 1979 regeren, af te zetten.

De protesten hebben ook universiteitsstudenten, vakbonden, gevangenen en etnische minderheden zoals de Koerden langs de grens met Irak in beweging gebracht. Sinds het uitbreken van de protesten hebben veiligheidstroepen met scherp geschoten en traangas gebruikt om de demonstraties uiteen te drijven, waarbij volgens rechtengroeperingen meer dan 200 doden zijn gevallen.

Zweden Democraten

Eerder deze week zei de stichting ook dat zij haar gewoonte zou voortzetten om de leiders van alle partijen in het Zweedse parlement uit te nodigen, behalve de rechtse partij Zweden Democraten.

Na de recente parlementsverkiezingen in het land is de partij de op één na grootste in het parlement en een nauwe partner van de nieuwe centrumrechtse regering. De partij heeft geprobeerd zich te distantiëren van haar extreem-rechtse wortels.

De Nobelprijzen worden altijd uitgereikt op 10 december, de sterfdag van prijsoprichter Alfred Nobel in 1896.