Buitenland

Tienduizenden Tsjechen demonstreren tegen ‘pro-westerse’ regering van premier Fiala

28-10-2022 18:18

Tsjechië
Praag, Tsjechië, vrijdag 28 oktober 2022. AP Photo/Petr David Josek.

PRAAG (AP) – Tienduizenden Tsjechen hebben vrijdag een nationale feestdag gebruikt om in de hoofdstad te demonstreren tegen de pro-westerse regering en haar steun aan de strijd van Oekraïne tegen de Russische invasie.

De bijeenkomst volgde op twee andere op het centrale Wenceslasplein in Praag en was kleiner dan de 70.000 die zich om dezelfde reden op 3 september verzamelden, volgens schattingen van de politie.

Onder het motto “De Tsjechische Republiek eerst”, een verwijzing naar het nationalistische platform van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, verenigde het protest uiterst rechts met uiterst links en verschillende randgroepen. De organisatoren staan bekend om hun pro-Russische standpunten en hun verzet tegen COVID-19-vaccins.

Nu de energie-, voedsel- en huizenprijzen het land teisteren, eisten de demonstranten het aftreden van de coalitieregering onder leiding van de conservatieve premier Petr Fiala.

“Neem ontslag!” scandeerden ze terwijl ze met de nationale vlaggen zwaaiden.

De demonstranten hebben de regering herhaaldelijk veroordeeld wegens haar steun aan Oekraïne en de sancties van de Europese Unie tegen Rusland, en zijn tegen het Tsjechische lidmaatschap van de EU, de NAVO en andere internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.

“Rusland is niet onze vijand, de regering van oorlogsstokers is de vijand,” zei een spreker.

Een kleinere bijeenkomst werd gehouden in de op één na grootste stad van het land, Brno.

De regering heeft deze eisen van de hand gewezen.

“We weten wie onze vriend is en wie bloedt voor onze vrijheid”, twitterde minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan. “En we weten ook wie onze vijand is.”

Tsjechië is een trouwe supporter van Oekraïne, heeft zware wapens gedoneerd aan het Oekraïense leger en ongeveer 450.000 visa gegeven aan Oekraïense vluchtelingen die hen toegang geven tot gezondheidszorg, financiële hulp, werkvergunningen en andere voordelen.

Fiala en verschillende ministers zouden maandag naar Kiev reizen voor een gezamenlijke bijeenkomst van de Tsjechische en Oekraïense regering.

“Wij steunen intensief de gerechtvaardigde strijd van het Oekraïense volk tegen de Russische agressie”, zei Fiala zaterdag.

Hoewel de populistische oppositie van het land vorige maand bij de gemeenteraadsverkiezingen enige winst boekte, wonnen de vijf regerende coalitiepartijen eerder deze maand bij de stemming voor een derde van de zetels in het hogerhuis van het parlement, de senaat.