Buitenland

Rusland: Britse marine heeft Nord Stream-gasleidingen opgeblazen

29-10-2022 13:04

Gaslek Nord Stream
Deense luchtmacht. Foto: Deense strijdkrachten/Twitter.

MOSKOU, 29 oktober (Reuters) – Het Russische ministerie van Defensie heeft zaterdag gezegd dat vertegenwoordigers van een Britse marine-eenheid de Nord Stream-gaspijpleidingen hebben opgeblazen.

Het ministerie van Defensie gaf geen bewijs voor zijn bewering.

“Volgens de beschikbare informatie hebben vertegenwoordigers van deze eenheid van de Britse marine deelgenomen aan de planning, voorbereiding en uitvoering van een terroristische aanslag in de Oostzee op 26 september van dit jaar – het opblazen van de Nord Stream 1 en Nord Stream 2 gaspijpleidingen”, aldus het ministerieerie.

Het Britse ministerie van Defensie weigerde onmiddellijk commentaar.

Rusland heeft eerder het Westen de schuld gegeven van de explosies die vorige maand de door Rusland gebouwde pijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 op de bodem van de Oostzee hebben doen barsten.

Maar Rusland heeft nooit eerder specifieke details gegeven over wie verantwoordelijk was voor de schade aan de pijpleidingen, voorheen de grootste routes voor Russische gasleveringen aan Europa.

Het Kremlin heeft herhaaldelijk gezegd dat beschuldigingen van Russische verantwoordelijkheid voor de schade “dom” waren en Russische functionarissen hebben gezegd dat Washington een motief had omdat het meer vloeibaar aardgas (LNG) aan Europa wil verkopen.

De Verenigde Staten hebben betrokkenheid ontkend.

 

Aanpassingen: laatste vijf alinea’s toegevoegd om 13:52 uur.