Buitenland

Rond de 4000 personen herdenken Mussolini in Italië

30-10-2022 18:56

Mussolini
Mensen brengen de Romeinse groet in de woonplaats van voormalig dictator Benito Mussolini ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de staatsgreep waarmee hij in 1922 de macht greep, in Predappio, Italië, zondag 30 oktober 2022. (AP Photo/Luca Bruno)

PREDAPPIO, Italië (AP) – Enkele duizenden zwart geklede fascistische sympathisanten scandeerden en zongen ter ere van Benito Mussolini toen zij zondag in Predappio, Mussolini’s geboorte- en laatste rustplaats in de noordelijke regio Emilia-Romagna, naar de crypte van de vermoorde Italiaanse dictator marcheerden, 100 jaar nadat Mussolini Rome binnendrong en een bloedeloze staatsgreep pleegde die leidde tot twee decennia fascistisch bewind.

Lees ook: Van Mussolini naar Meloni (1): De Duce herrijst in Dongo

De menigte van ongeveer 2000 tot 4000, waarvan velen fascistische symbolen droegen en hymnen zongen uit het koloniale tijdperk van Italië, was talrijker dan in het recente verleden, toen de fascistische nostalgici de honderdste verjaardag vierden van de Mars op Rome. Op 28 oktober 1922 trokken fascisten in zwarthemden de Italiaanse hoofdstad binnen en lanceerden een putsch die twee dagen later zijn hoogtepunt bereikte toen de Italiaanse koning Mussolini het mandaat gaf om een nieuwe regering te beginnen.

De organisatoren waarschuwden de deelnemers, die van zo ver kwamen als Rome, België en de Verenigde Staten, niet met de Romeinse groet te zwaaien die door de fascisten werd gebruikt, omdat ze anders het risico liepen te worden vervolgd. Toch konden sommigen het niet laten toen de menigte buiten de begraafplaats waar Mussolini te rusten is gelegd stopte voor gebeden en groeten van Mussolini’s achterkleindochter, Orsola.

“Na 100 jaar zijn we nog steeds hier om hulde te brengen aan de man die deze staat wilde en die we altijd zullen blijven bewonderen,” zei Orsola Mussolini onder gejuich.

Ze somde de verwezenlijkingen van haar overgrootvader op, en noemde een infrastructuurhausse waarbij scholen, ziekenhuizen en openbare gebouwen werden gebouwd, door malaria geteisterde moerassen werden teruggewonnen voor steden, en de uitbreiding van een pensioenstelsel naar niet-overheidswerknemers. Ze werd vergezeld door haar zus Vittoria, die de menigte voorging in een gebed.

De menigte gaf een laatste kreet van “Duce, Duce, Duce,” Mussolini’s eerbetoon als dictator van Italië.

Anti-fascistische actievoerders hielden vrijdag een mars in Predappio, om de verjaardag van de bevrijding van de stad te vieren – en om te voorkomen dat de fascisten precies op de verjaardag van de mars op Rome zouden marcheren.

Op de begraafplaats stonden zondag een handvol bewonderaars van de Duce in de rij om zijn crypte in een achterhoek binnen te gaan. Iedereen kreeg een door zijn achterkleindochters ondertekend kaartje met een foto van een lachende Mussolini die zijn in leer gehulde hand hoog houdt in een Romeinse groet. “De geschiedenis zal mijn gelijk bewijzen,” stond er op de kaart.

Dat Italië niet volledig in het reine is gekomen met zijn fascistische verleden is nog nooit zo duidelijk geweest als nu, nu de nieuwe premier van Italië, Giorgia Meloni, afstand probeert te nemen van het Broeders van Italië-deel met neofascistische wortels. Deze week hekelde zij het antidemocratische karakter van het fascisme en noemde de rassenwetten, die duizenden Italiaanse joden naar de nazi-doodkampen stuurden, “een dieptepunt”. Historici zouden ook Mussolini’s alliantie met nazi-Duitsland en Japan in de Tweede Wereldoorlog en zijn rampzalige koloniale campagne in Afrika toevoegen aan zijn verwoestende erfenis.

Nu ze aan de macht is, probeert Meloni een gematigde koers te varen voor een nieuwe centrumrechtse regering met de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi.

“Ik zou op Lucifer hebben gestemd als hij links kon verslaan,” zegt organisator Mirko Santarelli, die aan het hoofd staat van de afdeling Ravenna van de Arditi, een organisatie die begon als een groep veteranen uit de Eerste Wereldoorlog en nu ook de herinnering aan Mussolini in ere houdt. “Ik ben blij dat er een regering-Meloni is, want er is niets ergers is dan Italiaans links. Het is niet de regering die mijn ideeën weerspiegelt, maar het is beter dan niets.”

Hij zegt dat hij graag zou zien dat de nieuwe regering de wetten afschaft die het aanzetten tot haat en geweld gemotiveerd door ras, etniciteit, religie en nationaliteit vervolgen. Hieronder valt ook het gebruik van emblemen en symbolen – waarvan er veel aanwezig waren in de mars van zondag.

Santarelli zegt dat de wet “de misdaad van de mening” bestraft.

“Het wordt door links als smeerolie gebruikt om ons te doen zwijgen. Als mij wordt gevraagd naar mijn mening over Mussolini, en het is duidelijk dat ik goed over hem spreek, loop ik het risico te worden aangeklaagd,” zegt Santarelli.

Advocaat Francesco Munitillo, een extreem-rechtse activist die de organisatoren vertegenwoordigt, zegt dat het Italiaanse hooggerechtshof heeft bepaald dat manifestaties zijn toegestaan zolang ze een herdenking zijn “en niet voldoen aan de criteria die de heroprichting van de fascistische partij mogelijk maken.”

Toch, zegt hij, hebben magistraten de afgelopen jaren onderzoeken ingesteld naar soortgelijke manifestaties in Predappio en elders om er zeker van te zijn dat ze de wet niet overtreden. Eén zo’n zaak werd vorige week zonder aanklacht gesloten.

Om te voorkomen dat hun boodschap verkeerd wordt weergegeven, vroeg Santarelli de aanwezigen om niet met journalisten te spreken. De meesten voldeden.

Rachele Massimi reisde zondag met een groep vier uur vanuit Rome om deel te nemen aan de manifestatie en nam haar driejarige dochter mee, die de mars vanuit een kinderwagen volgde.

“Het is historisch,” zegt Massimi. “Het is een herinnering.”