Buitenland

Elon Musk verzekert Europese Commissie dat Twitter zich aan EU-regels zal blijven houden

31-10-2022 14:04

PARIJS, 31 oktober (Reuters) – Elon Musk heeft de Europese Commissie verzekerd dat Twitter zich zal blijven houden aan strenge Europese regels inzake het toezicht op illegale online inhoud nu het sociale netwerk onder zijn eigendom is overgegaan, zeiden EU-bronnen op maandag.

In een niet eerder gerapporteerde uitwisseling vorige week vertelde Musk aan Thierry Breton, de EU-industriechef, dat hij van plan was te voldoen aan de regionale Digital Services Act, die forse boetes oplegt aan bedrijven als ze illegale inhoud niet controleren.

De zelfverklaarde absolutist van het vrije woord stemde ermee in om in de komende weken een ontmoeting te hebben met Breton, een voormalige Franse minister van Financiƫn, zeiden twee EU-ambtenaren die bekend zijn met de besprekingen tegen Reuters.

De uitwisseling kwam nadat Breton op vrijdag via Twitter Musk had gewaarschuwd voor de nieuwe Europese wetgeving.

“In Europa zal de vogel vliegen volgens onze EU-regels,” tweette Breton op vrijdag.

EU-wetgevers keurden in de zomer de baanbrekende regels goed om technologiereuzen aan banden te leggen, waardoor online platforms meer moeten doen om het internet te controleren op illegale inhoud.

Bedrijven krijgen boetes tot 6% van hun wereldwijde jaaromzet opgelegd voor inbreuken op de Digital Services Act.

De toezeggingen van Musk leken te wijzen op een pragmatische houding van de CEO van de elektrische autobouwer Tesla Inc, die eerder te kennen heeft gegeven dat hij graag zou zien dat Twitter minder beperkingen zou opleggen aan inhoud.

Musk heeft tot nu toe weinig details gegeven over hoe hij het bedrijf zal leiden na zijn overname van 44 miljard dollar.

Hij heeft gezegd dat hij van plan is banen te schrappen, waardoor de 7.500 werknemers van Twitter zich zorgen maken over hun toekomst. Hij zei donderdag ook dat hij Twitter niet kocht om meer geld te verdienen, maar “om te proberen de mensheid te helpen, van wie ik hou.”

Breton en Musk hadden elkaar in mei ontmoet en de twee hadden toen aangegeven het eens te zijn over het naleven van de EU-regelgeving.

In een video die Breton na hun ontmoeting in mei op Twitter plaatste, zegt de EU-ambtenaar dat hij de Digital Services Act aan Musk heeft uitgelegd. “Het past vrij goed bij wat u denkt dat we moeten doen,” zei Breton. “Ik denk dat het precies aansluit bij mijn denken”, reageerde Musk in de video van mei.

 

Aanpassingen: laatste 10 alinea’s toegevoegd om 15:11 uur.