Achtergrond

Factcheck: gewelddadige criminaliteit in VS gedaald, aantal moorden gestegen, sinds 2020

01-11-2022 18:35

Joe Biden
PHILADELPHIA - MAY 18, 2019: Former vice-president Joe Biden formally launches his 2020 presidential campaign during a rally May 18, 2019, at Eakins Oval in Philadelphia. Matt Smith Photographer / Shutterstock.com

1 november (Reuters) – Republikeinse kandidaten in de Midterms van 8 november vallen Democraten aan voor wat zij  een dramatische stijging van de criminaliteit noemen onder de Democratische president Joe Biden, en peilingen tonen aan dat de races in Pennsylvania, New York en Wisconsin kleiner zijn geworden na een spervuur van politieke advertenties over het onderwerp.

Uit gegevens die zowel door de federale overheid als door groepen van derden zijn verzameld, blijkt echter dat de gewelddadige criminaliteit is vertraagd of zelfs gedaald na een stijging in 2020, hoewel het nationale moordcijfer aanzienlijk hoger blijft dan vóór de pandemie van het coronavirus.

Uit de statistieken blijkt dat de criminaliteit tijdens de pandemie in het hele land is toegenomen, ook in staten en steden die worden geleid door zowel Democraten als Republikeinen. Dit is hoe de kwestie nu speelt:

Moordcijfers

Over het algemeen blijkt uit misdaadgegevens van verschillende bronnen dat het moordcijfer in 2020 na de pandemie aanzienlijk is gestegen en bijna 40% hoger is gebleven dan in 2019, hoewel het nog steeds ver onder de moordcijfers van de jaren negentig ligt. Vermogensdelicten zoals inbraak daalden tijdens de pandemie, maar zijn sindsdien gaan stijgen.

Uit FBI-statistieken blijkt dat het aantal moorden in 2020 met bijna 30% is gestegen tot een hoogtepunt in twee decennia. Alle geweldsmisdrijven – inclusief verkrachting en aanranding – stegen met 5,2%.

Sindsdien is het echter een gemengd beeld. Uit gegevens van de FBI bleek dat de totale geweldsdelicten in 2021 waren gedaald, terwijl het aantal moorden met 4% toenam.

Moorden en vuurwapenaanvallen daalden licht in de eerste helft van 2022, respectievelijk 2% en 6%, volgens gegevens verzameld door de onpartijdige denktank Council on Criminal Justice. De vermogensdelicten namen echter toe: overvallen stegen met 19%, autodiefstallen met 15% en woninginbraken met 6%.

Beleid heeft weinig effect op criminaliteitstrends

Republikeinen hebben de Democraten afgeschilderd als soft tegen misdaad, door hen aan te vallen op beleid zoals de hervorming van de borgtocht, die moet voorkomen dat verdachten van geweldloze misdrijven voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. Maar deskundigen zeggen dat veranderingen in lokaal overheidsbeleid weinig effect hebben op de algemene criminaliteitstrends.

“Het probleem met al deze conservatieve kritiek is dat de misdaad overal is gestegen,” zegt Thomas Abt, die tijdens de regering-Obama voor Justitie werkte en nu voorzitter is van de werkgroep geweldsmisdrijven van de Raad voor Strafrecht.

“Het ging omhoog in rode staten, het ging omhoog in blauwe staten, het ging omhoog in steden gecontroleerd door Republikeinse burgemeesters en steden gecontroleerd door Democratische burgemeesters. Het ging omhoog in steden, ook in de voorsteden, ook in landelijke gebieden.”

De publieke perceptie van criminaliteit staat vaak haaks op de ruwe statistieken. Opiniepeilingen wijzen doorgaans uit dat Amerikanen geloven dat misdaad een groter probleem is op nationaal niveau dan in hun eigen buurt, ook al stijgt en daalt de misdaad over het algemeen over geografische grenzen heen.

Meer vertrouwen in Republikeinen om misdaad te bestrijden

Uit een peiling van Reuters/Ipsos van vorige week bleek dat één op de tien respondenten misdaad en corruptie als hun grootste zorg beschouwt, ver na de economie maar vóór andere hete hangijzers zoals abortus en klimaatverandering. Peilingen van Reuters/Ipsos hebben aangetoond dat meer kiezers vertrouwen hebben in Republikeinen dan in Democraten om misdaad te bestrijden.

Democraten hebben moeite om de aanvallen af te slaan, hoewel sommige kandidaten in de laatste weken van de verkiezingscampagne advertenties begonnen uit te zenden om het Republikeinse verhaal te weerleggen.

In New York heeft de Democratische gouverneur Kathy Hochul haar voorsprong op de Republikeinse uitdager Lee Zeldin in sommige peilingen zien slinken tot enkele cijfers nadat Zeldin haar op de criminaliteit heeft aangesproken. In Pennsylvania heeft de Republikeinse senaatskandidaat, de beroemde arts Mehmet Oz, de kloof met John Fetterman gedicht door een gestage stroom advertenties die de Democratische kandidaat beschuldigen van het vrijlaten van criminelen uit de gevangenis toen hij voorzitter was van de gratiecommissie van de staat.

Criminaliteit tijdens de pandemie

Deskundigen wijzen verschillende oorzaken aan voor de stijging van de gewelddadige criminaliteit tijdens de pandemie. Sociale diensten die misdaad helpen voorkomen, werden gesloten, scholen die tieners normaal gesproken bezighouden, werden gesloten en individuen werden geconfronteerd met enorme stress, waaronder economische angst en het verlies van geliefden.

Bovendien bereikte de wapenverkoop in 2020 en 2021 recordhoogten. Uit gegevens van de FBI bleek dat meer dan driekwart van alle moorden in 2020 werd gepleegd met vuurwapens, het hoogste aandeel ooit gerapporteerd. Volgens gegevens van het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven steeg het aantal nieuw aangeschafte wapens dat bij misdrijven werd gebruikt tijdens de pandemie.

George Floyd

Sommige deskundigen schrijven een deel van de stijging toe aan de landelijke protesten in 2020 na de moord op George Floyd, een ongewapende zwarte man, door de politie. Zij zeggen dat het daaruit voortvloeiende verlies van vertrouwen in de politie de samenwerking die moorden voorkomt, heeft verminderd en sommige mensen heeft aangemoedigd om geschillen op te lossen door middel van geweld in plaats van te vertrouwen op de politie.

De politie in sommige gebieden, waaronder Minneapolis waar Floyd werd vermoord, greep de politie minder in om misdaden te stoppen, te midden van een verzet tegen harde tactieken van wetshandhavers en oproepen om politieafdelingen te ontlasten.