Binnenland

Huishoudens krijgen in november en december 190 euro energiesteun

01-11-2022 12:37

sirastock/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Alle huishoudens krijgen in november en december 190 euro energiesteun per maand. Het is de bedoeling dat ze dit krijgen, ongeacht of ze het ook echt nodig hebben, dat schrijft BNR. Op deze manier hoeft het kabinet niet eerst uit te laten zoeken wie wel en wie niet krap bij kas zit, zodat de het geld sneller uitgekeerd kan worden. De uitkering van het bedrag loopt via de energiebedrijven.

De steun moet huishoudens helpen met het overbruggen van het koudere najaar, totdat in januari 2023 het prijsplafond van kracht wordt. Dit plafond is bedoeld als een tijdelijke maatregel om de gas- en elektriciteitskosten draaglijk te houden, en gaat de overheid tientallen miljarden euro’s kosten. Ook komt er steun voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die vanwege de aard van hun werk veel energie nodig hebben, zoals bakkers. Die steun moet met terugwerkende kracht over een aantal maanden worden uitbetaald.

Volgens Klaas Knot van De Nederlandse Bank had het kabinet bij de energiesteun wel moeten kijken naar het inkomen van de huishoudens. Door iedereen te steunen, wordt er veel meer geld in de economie gepompt dan eigenlijk nodig zou zijn. De DNB-president waarschuwde dit weekend in Buitenhof dat deze steun de inflatie verder omhoog kan drijven. Volgens Knot zet het kabinet op deze manier de overheidsfinanciën bovendien ”op een onhoudbaar pad” en zal er op termijn weer hard moeten worden bezuinigd.