Binnenland

LTO Noord gaat ‘wolvensafari’s’ organiseren

01-11-2022 10:37

AB Photographie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- LTO Noord wil het dit najaar mogelijk maken voor geïnteresseerden om locaties van wolvenaanvallen te bezoeken. RTV Drenthe schrijft dat het de bedoeling is dat geïnteresseerden een telefoontje kunnen krijgen bij nieuwe wolvenaanvallen. Vervolgens worden ze in contact gebracht met de boeren wiens dieren zijn gedood. Hier zal ook een veearts bij aanwezig zijn die een toelichting kan geven. Mensen die mee willen met de tochten, moeten volgens een woordvoerder van LTO wel beschikken over ”een sterke maag”.

LTO Noord ziet het plan als een alternatief voor wolvenexcursies die Natuurmonumenten organiseert. Deze excursies vinden plaats op het Dwingelderveld, en deelnemers kunnen voor 12,50 een kaartje kopen. Deze betaalde excursies zijn volgens LTO een verdienmodel voor Natuurmonumenten, en ”een tik in het gezicht van mensen die hun dieren verloren”.

De LTO is tegenstander van de terugkeer van de wolf in Nederland, en hoopt met de ”wolvensafari’s” tegenwicht te kunnen bieden. De organisatie stelt dat er te weinig ruimte is voor de wolf om goed in Nederland te wonen. Met de safari’s moet onwetendheid onder het publiek worden weggenomen.

Volgens voorzitter Dirk Bruins zal één aanmelding voor de safari’s al voldoende zijn om iets te organiseren. Hij zegt dat vanzelf duidelijk zal worden hoeveel animo er is voor het initiatief.