Buitenland

Noord-Korea dreigt met inzet kernwapens tegen VS en Zuid-Korea

01-11-2022 18:45

Noord Korea
AP Photo/Ahn Young-joon.

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Noord-Korea heeft dinsdag een versluierd dreigement geuit om kernwapens te gebruiken om de VS en Zuid-Korea “de meest verschrikkelijke prijs in de geschiedenis te laten betalen”, een escalatie van zijn vurige retoriek gericht op de lopende grootschalige militaire oefeningen tussen zijn rivalen.

De gemoederen op het Koreaanse schiereiland zijn de laatste maanden hoog opgelopen, nu Noord-Korea een reeks kernwapens heeft getest en een wet heeft aangenomen die het preventieve gebruik van zijn kernwapens in een groot aantal situaties toestaat. Sommige deskundigen betwijfelen nog steeds of Noord-Korea als eerste kernwapens zou kunnen gebruiken tegenover superieure Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

Noord-Korea heeft aangevoerd dat de recente wapenproeven bedoeld waren om Washington en Seoel te waarschuwen voor hun reeks gezamenlijke militaire oefeningen die het land ziet als een invasierepetitie, waaronder de oefeningen van deze week met ongeveer 240 gevechtsvliegtuigen.

Pak Jong Chon, een secretaris van de regerende Arbeiderspartij die wordt beschouwd als een vertrouweling van leider Kim Jong Un, noemde de zogenaamde Vigilant Storm-oefeningen van de luchtmacht “agressief en provocerend”.

‘Onzinopmerkingen’

Pak beschuldigde het Pentagon er ook van een ineenstorting van het Noord-Koreaanse regime als een belangrijke beleidsdoelstelling te formuleren, in een kennelijke verwijzing naar het onlangs door het Pentagon uitgebrachte rapport over de nationale defensiestrategie. Het rapport stelt dat elke nucleaire aanval van Noord-Korea tegen de Verenigde Staten of haar bondgenoten en partners “zal leiden tot het einde van dat regime”.

Hij bekritiseerde Zuid-Koreaanse militaire leiders voor wat hij noemde “onzinopmerkinge”n die dreigden Noord-Korea te vernietigen als het kernwapens zou gebruiken. Het Zuid-Koreaanse leger heeft Noord-Korea gewaarschuwd dat het gebruik van kernwapens het land op een “pad van zelfvernietiging” zou zetten.

“Als de VS en Zuid-Korea zonder enige vrees proberen strijdkrachten te gebruiken tegen (Noord-Korea), zullen de speciale middelen van de (Noordelijke) strijdkrachten hun strategische missie zonder uitstel uitvoeren,” zei Pak, in een schijnbare verwijzing naar de kernwapens van zijn land.

“De VS en Zuid-Korea zullen een verschrikkelijke zaak onder ogen moeten zien en de meest verschrikkelijke prijs in de geschiedenis moeten betalen,” zei hij

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen hebben steeds gezegd dat hun oefeningen defensief van aard zijn en dat zij niet van plan zijn Noord-Korea aan te vallen.

‘Krachtigere vervolgmaatregelen’

De verklaring van Pak is de tweede waarschuwing van het Noorden aan de Verenigde Staten en Zuid-Korea deze week. Maandag waarschuwde het Noordelijke ministerie van Buitenlandse Zaken voor “krachtigere vervolgmaatregelen” als reactie op de luchtmachtoefeningen van zijn rivalen.

Zuid-Koreaanse functionarissen hebben gezegd dat Noord-Korea in de komende weken de lat hoger zou kunnen leggen door zijn eerste kernproef sinds september 2017, wat het land mogelijk een stap dichter bij zijn doelen brengt om een volwaardig nucleair arsenaal op te bouwen dat in staat is om regionale Amerikaanse bondgenoten en het Amerikaanse vasteland te bedreigen.

Sommige deskundigen zeggen dat Noord-Korea uiteindelijk zijn uitgebreide nucleaire arsenaal zou willen gebruiken als hefboom in toekomstige onderhandelingen met de Verenigde Staten om sanctieverlichting en andere concessies te winnen.