Binnenland

NS schoolt kantoormedewerkers om tot conducteurs

01-11-2022 14:08

Rudmer Zwerver/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Bij de Nederlandse Spoorwegen is men bezig met een noodproject om het tekort aan conducteurs te verhelpen. Kantoorpersoneel wordt opgeleid om op zijn vroegst in januari al aan de slag te gaan als assistent-conducteur. Er willen niet genoeg mensen werken bij de ns, dus moet men roeien met de riemen die men heeft. De NS heeft maandag al bekendgemaakt dat er gesneden moet worden in de dienstregeling. Zo moet voorkomen worden dat treinen op het laatste moment alsnog uitvallen, omdat er te weinig personeel is.

Het is de bedoeling dat de assistent-conducteurs de gewone conducteurs komen helpen, zodat er met langere treinen gereden kan worden. De personeelstekorten zorgen nu regelmatig voor uitgevallen treinen. Op treinen die in de avonden vol zitten met dronken jongeren, ontstaat nog weleens gedoe. Hiervoor zijn standaard twee conducteurs nodig op deze avonddiensten. Omdat de assistenten niet de gehele training doorlopen, en niet echt voorbereid zijn voor onveilige situaties, zal de NS waar nodig extra beveiliging inschakelen.

De NS heeft sinds deze week oud-minister Wouter Koolmees (D66) als de nieuwe president-directeur. Medewerkers zich binnen de NS om willen laten scholen, kunnen zich volgens de nieuwe topman vrijwillig melden. De nieuwe, ingekrompen dienstregeling gaat op 11 december in.